BBC vesti na srpskom

Rusija ima cilj da napravi haos na ulicama Velike Britanije, upozorava šef MI5

Ken Mekalum, šef britanske obaveštajne službe MI5 upozorava na terorističke pretnje Velikoj Britaniji.

BBC News pre 2 sata  |  Frenk Gardner, dopisnik za

Ruska obaveštajna agencija ima zadatak da izazove „nemire na britanskim i evropskim ulicama", rekao je Ken Mekalum, šef britanske obaveštajne službe MI5, upozoravajući da se Velika Britanija suočava sa „najsloženijim i međusobno povezanim" pretnjama koju je ikada videla.

MI5 je odgovorio je više od 20 pokušaja destabilizacije, koje je podržao Iran od 2022, dodao je on.

On je rekao da je složen spoj pretnji povezanih sa terorizmom i onih od koje dolaze od strane država i to znači da MI5 ima „pakleno težak zadatak pred sobom".

Otkriveno je 43 pokušaja „masovnog ubistva" u poodmakloj fazi planiranja na teritoriji Velike Britanije od 2017, rekao je on, dodavši da su u mnogim slučajevima pronađeni eksplozivi i vatreno oružje.

Mekalum je rekao da se antiteroristički rad bezbednosne službe uglavnom bavi islamskim ekstremizmom, a zatim „ekstremno desničarskim terorizmom".

MI5 se suočava „neverovatno širokim spektrom uverenja i ideologija".

„Prvih 20 godina moje karijere obeležilo je mnogo terorističkih pretnji.

„Sada se suočavamo sa njima, zajedno sa akterima koje podržavaju države, a koji pokušavaju atentate i sabotaže, sve u pozadini rata koji je trenutno odvija u Evropi", kazao je on.

Optužio je Rusiju za „slučajeve podmetanja požara, sabotaže i druge opasne aktivnosti" u Velikoj Britaniji.

Rekao je da je više od 750 ruskih diplomata izbačeno iz Evrope od početka ruske invazije na Ukrajinu, tvrdeći da su „većina njih špijuni".

To je uticalo na mogućnosti ruske obaveštajne službe, objasnio je Mekalum, dodavši da su mnogim ljudima, koje Britanija i njene saveznice smatraju špijunima, ukinute diplomatske vize.

Ruske službe su se okrenule nekoj vrsti posrednika, privatnim obaveštajnim kompanijama, koje obavljaju „prljave poslove", što utiče na nedostatak profesionalnosti u tim operacijama, pa ih je lakše otkriti.

Na brifingu u MI5 centru za operacije protiv terorizma u Londonu, Mekalum je kazao da je zabrinut zbog broja mladih ljudi koji su uvučeni u ekstremizam preko interneta.

Dodao je da je oko 13 odsto onih koji su istraživani zbog učešća u terorizmu mlađi od 18 godina, što predstavlja trostruki porast u poslednje tri godine.

Veliki broj pretnji čine „usamljeni pojedinci vrbovani preko interneta".

„U mračnim delovima interneta, lako je pričati.

„Odvajanje pravih zaverenika od 'ekstremista iz fotelje' je zahtevan zadatak,

„Anonimne pretnje često nemaju neki značaj, ali je tu manji broj onih koje vode do smrtonosnih realizacija", kazao je.


Pogledajte video: Doček razmenjenih zatvorenika: Konačno kod kuće


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.08.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »