Direktor Civilne zaštite RS: Prizori u Donjoj Jablanici su katastrofalni, sve je razoreno

Beta pre 2 sata

Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Boris Trninić izjavio je da su prizori u Donjoj Jablanici, koja je najteže pogođena poplavama, "katastrofalni" i da će trebati mnogo vremena da se život u tom mestu "koliko-toliko vrati u normalu".

"Ono što smo zatekli na terenu, teško je opisati. Sve je razoreno, život je stao. U kućama je i po šest metara nanosa mulja, šuta, stena… Trebaće puno vremena da se stvari ovde koliko-toliko vrate u normalu", rekao je za Trninić za banjalučki portal Srpska.info.

Naveo je da su to prizori na koje niko ne može ostati imun.

"Mašina diže kola i okreće ih, a članovi porodica sa zebnjom iščekuju da li će ispod njih ugledati telo svog najmilijeg. Uđete u kuću i u gomili mulja i otpada vidite dečje igračke i garderobu", ispričao je Trninić, koji se sa timom spasilaca iz RS nalazi u Donjoj Jablanici.

Dodao je da je, osim timova iz RS i zemalja okruženja, na ovom lokalitetu od ranih jutarnjih časova i mašinski tim.

"Do sada je u Donjoj Jablanici pronađeno 16 žrtava, a po prijavama meštana traga se za još četiri osobe. Članovi njihovih porodica su uz nas. Ovo je jedna zaista preteška i emotivna situacija", naglasio je Trninić.

Dodaje da su se ronioci iz RS premestili na područje Buturović Polja kod Konjica, gde se traga za još dve nestale osobe.

Područje Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka pogodile su katastrofalne poplave, u kojima je poginulo više od 20 osoba.

U BiH je danas Dan žalosti zbog stradanja stanovništva u tom delu Federacije BiH.

(Beta, 08.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »