Nestorović tražila javno glasanje o litijumu, ministarka Handanović opet vređala opoziciju

Beta pre 1 sat

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović zatražila je danas u skupštini Srbije da se na kraju rasprave javno glasa o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 narodnih poslanika, kako bi građani tačno videli ko je za a ko protiv iskopavanja litijuma.I trećeg dana skupštinske rasprave Nestorović je u ime predlagača ponovila da rudnik koji bi otvorio Rio Tinto u Jadru predstavlja realnu opasnost za životnu sredinu, o čemu govore i prethodna iskustva koja je ta komapnija imala u drugim zemljama.

Nestorović je rekla da je studija koju ta kompanija promoviše urađena pristrasno i da je država beu analize održivosti prihvatala sva rešenja koja Rio Tinto predložio.

"Rešanja koja država prihvata su povoljna po investitiora, ali će dovesti do devastiranja Jadra", rekla je poslanica i još jednom upozorila da će deponija ugroziti i vodu i zemlju tog kraja, a da država ne razmišlja o posledicama.

Nestorović je ocenila da će država hiljadu hektara dati Rio Tintu za rudnik čime se uništavaju potencijali za poljoprivredu i turizam,

Na početku sednice poslanica je rekla da joj je neko jutros izbušio gume na automobilu i da je to prijavila MUP-u.

Nekoliko poslanika tražilo je povredu poslovnika tvrdeći da je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, dok je Nestorović govorila, dobacivala i psovala poslanika Miroslava Aleksića.

Predsednica skupštine Ana Brnabić rekla je da je nedopustivo što poslanici napadaju ministarku koja je žena i gost u skupštini.

Ministarka Handanović je rekla da poslanici opozicije lažu i iznela čitav niz uvreda na njihov račun.

Dodala je da poslanici nju napadaju lično, a o litijumu ponavljaju neistine.

"Prekinite da širite strah i paniku i obmanjujhete narod", rekla je ministarka rudarstva i ponovila da se šire lažne vesti o raseljavanju stanovništva.

Poslaniku Aleksiću ministarka je poručila da je "mogao da se školuje i bude bolji đak", pa bi i on napredovao, umesto što procenjuje koliko košta ministarkina garderoba. Prethodno je Aleksić rekao da ministarka na sednici skupštine nosi garderobu vrednu nekoliko desetina hiljada evra.

Poslanici več treći dan raspravljaju o predlogu zakona o litijumu na koji nije podnet ni jedan amandman.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »