Posle Srbije, i Hrvatska rebalansom povećala vojni budžet

Beta pre 2 sata

Posle Srbije, izdatke za odbranu u tekućoj budžetskoj godini povećala je i Hrvatska pa je rebelansom koji je Vlada u Zagrebu predložila 4. oktobra budžet povećan za 8,7 odsto, ili u novcu – oko 103 miliona evra više za oružanu silu, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Posle rebalansa, odbrambeni budžet Hrvatske za ovu godinu iznosi oko 1,282 milijardi evra. U strukturi povećanja budžeta i preraspodele potrošnje najviše dodatnog novca je odobreno za nabavke materijalno-tehničkih sredstava koja će koštati oko 71,37 miliona evra više u odnosu na prvobitne procene za 2024. godinu.

U celini investicioni deo hrvatskog vojnog budžeta biće oko 560 miliona evra.

Hrvatska će potrošiti više novca za personalne troškove, a taj deo budžeta povećan je za 11,8 odsto - sa 463 miliona evra na 518 miliona evra.

Neki konkretni programi modernizacije precizno su navedeni u budžetu – za nabavku višenamenskog borbenog aviona Rafal biće potrošeno oko 248 miliona evra (oko 2,9 odsto manje u odnosu na plan), za remont i modernizaciju borbenih vozila pešadije Bredli oko 59 miliona evra, što je smanjenje od 8,7 odsto tog namenskog budžeta.

Detalje novih planova nabavke preneo je hrvatski stručni portal obris.hr navodeći da je na zatvorenoj sednici Odbora za odbranu Sabora razmatrana nabavka dronova i nekih sredstava povezanih sa Rafalom.

Predsednik Zoran Milovanović 4. oktobra je u kontekstu kritike rada Vlade naveo da će nešto manje od 100 miliona evra biti potrošeno za dronove turske proizvodnje.

Milovanović je naveo da je Vlada Andreja Plenkovića pre par godina ugovorila nabavku polovnih Rafala, ali da sada Francuska tu robu, ali kvalitetniju, prodaje Srbiji, i upitao da li će Turska kada dronove proda Hrvatskoj iste te letelice za godinu dana prodati i Srbima.

Poređenje pozicije u nabavkama i jačanju vojske Srbije i Hrvatske je osnovano, jer su obe zemlje u snažnom trendu podizanja odbrambenog budžeta i relalansima su uvećale troškove za tekuću godinu.

Srbija je povećala budžet sa oko 1,36 milijardi evra na oko 1,85 milijardi evra. U budžet je uvršten iznos od 415,24 miliona evra za nabavku višenamenskog borbenog aviona Rafal.

(Beta, 09.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »