Plenković brani Vučićev dolazak u Dubrovnik, opozicija kritikuje

Beta pre 3 sata

 Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučič bio na dubrovačkom samitu Ukrajina-jugoistočna Evropa, jer je deo tog formata i dolazi na te sastanke.

"Dolazi na multilateralni skup i ta stvar ništa ne menja. Dapače, bolje je da pokušaji da i Srbija podržava Ukrajinu budu takvi u organizaciji Hrvatske. S te strane imamo još veću relevantnost u spoljnopolitičkim aktivnostima i na međunarodnoj sceni", rekao je Plenković na sednici vlade u Zagrebu.

On je tako odgovorio na kritike opozicije da je nedopustivo što na skup u Dubrovniku nije pozvan predsednik Hrvatske Zoran Milanović, a Vučič jeste.

Plenković je rekao da Milanović nije pozvan, jer tamo nije trebalo da bude budući da na takvim skupovima u pravilu ne učestvuju predsednik države i vlade zajedno.

Treći samita Ukrajina-jugoistočna Evropa zajednički su organizovali predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Milanović i Plenković, koji dolaze iz različitih političkih opcija, imaju izrazito loše odnose.

Hrvatski premijer je ponovio da Milanović "za razliku od vlade ima proruski stav".

"Zahvaljujući onima koji ga podržavaju, to se nažalost reflektira na deo hrvatske javnosti. Nisu Hrvati, deo njih, ostali bez osećaja solidarnosti sami od sebe. Deo ljudi je razvio takav stav jer sluša Milanovićev proruski narativ", ocenio je Plenković.

Dolazak Vučića, a ne i Milanovića u Dubrovnik komentarisao je i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekavši da to smeta onima koji "ne razumeju kontekst događaja".

"Gospodin Vučić je predsednik jedne zemlje, ona je činjenica, ona je na mapi sveta. Kao što je bio pozvan u Atinu, kao što je bio pozvan u Tiranu, tako je bio pozvan i ovde. Mislim da uopšte nema smisla upoređivati te dve stvari", rekao je ministar novinarima uoči sednice vlade.

On je rekao da je razgovarao s Vučićem koji je "pokazao spremnost" za rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje, ali da će, kako  je dodao, "vreme pokazati".

Poslanici opozicije danas su, međutim, kritikovali i Vučićevu izjavu da stav premijera Plenkovića o agresiji na Hrvatsku 1991. Srbija vidi sto posto drugačije, prenela je agencija Hina.

Osudama izjava pridružila se i desničarska stranka Domovinski pokret (DP), koja je deo vladajuće koalicije s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

"Meni je nedopustivo da Vučić dođe u Dubrovnik i priča o svom viđenju Domovinskog rata. Ima samo jedno viđenje, da su oni izvršili agresiju na Hrvatsku, a to je i Međunarodni sud u Hagu jasno rekao. Nemamo mi nikakve dve istine”, rekao je poslanik DP Tomislav Josić.

On smatra da je nedosputivo da Vučič, koji je 1995. u okupiranoj Glini držao huškačke govore, šeta Dubrovnikom i priča takve stvari, prenela je Hina.

Poslanik opozicione stranke Most Božo Petrov izjavio je da je "degutantno da osoba koja je huškala Srbe na Hrvate, koja je smatrala da Glina nikada ne treba biti Hrvatska i koji je bio desna ruka četničkom vojvodi (Vojislavu Šešelju) bude pozvana od strane Hrvatske i dođe na takav samit". I onda, dodao je, drži lekcije Hrvatima usred Dubrovnika koji je granatiran kada je upravo taj čovek promovisao tu politiku.

Predsednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček ocenio je da je vlada doživela neugodan poraz na svom terenu.

Poslanik opozocione Socijaldemokratske partije Arsen Bauk izjavio je da se vrlo dobro znalo kakve Vučič ima stavove i pre nego što je došao u Dubrovnik.

"Znamo ko je dobio poziv, znamo njegove stavove i on nije juče rekao ništa što inače ne govori, a ego premijera Plenkovića je očito bio toliko velik da je sebi dopustio da u Dubrovnik zove predsednika Srbije, a ne predsednika Hrvatske", naglasio je Bauk.

Poslanika stranke Možemo Sandra Benčič dodala je, parafrazirajući izreku, da "Vučić dlaku menja, ćud nikad" da je Plenković sam sebe doveo u poziciju da mu Vučić usred Dubrovnika daje takve izjave. 

(Beta, 10.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »