Marina Maljković povodom Međunarodnog dana devojčica: Snaga devojčica je nemerljiva

Beta pre 6 sati

Međunarodni dan devojčica obeležava se svake godine 11. oktobra u znak podrške njihovim pravima i zaštiti u suočavanju sa specifičnim izazovima.

Ovaj dan obeležava se od 2012. godine, na osnovu odluke Ujedinjenih nacija koja ima za cilj poboljšanje položaja devojčica u obrazovanju, radu i ostalim sferama društva, kao i suzbijanje rodne neravnopravnosti.

Ideja o obeležavanju ovog dana proističe iz kampanje nevladine organizacije Plen Internešnl (Plan International) pod nazivom "Zato što sam devojka" (Because I am a girl), koja je promovisala podršku u obrazovanju devojčica.

Mnogim razvojnim planovima i strategijama koje svake godine donose zemlje širom sveta prigovara se izostavljanje učešća devojčica. Smatra se da problemi sa kojima se devojčice svakodnevno suočavaju tako postaju nevidljivi.

U Srbiji, novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao krovni zakon o zaštiti prava žena, usvojen je 2021. godine. Uprkos njegovom donošenju, žene su nedovoljno zastupljene u donošenju odluka u svim sferama društvenog, ekonomskog i političkog života Srbije.

Ovo se može zaključiti i iz istraživanja "Devojke imaju reč" koje je 2023. godine sprovela Akademija ženskog liderstva (AŽL), u kome je učestvovalo oko 1.500 učesnica uzrasta do 19 godina, pretežno iz srednjih i većih gradova. 

U njemu se navodi da više od 77 odsto ispitanica smatra da su devojčice i devojke diskriminisane u društvu u Srbiji. Takođe, oko 45 odsto ispitanica navelo je da su u nekom trenutku svog života bile rodno diskriminisane.

Takođe se primećuje da škole nedovoljno pažnje posvećuju temama rodne ravnopravnosti. 

O obeležavanju ovog dana i važnosti svakodnevnog ohrabrivanja i uviđanja potencijala devojčica i devojaka za Betu je govorila selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije i osnivačica Instituta za ženski sport Marina Maljković.

Maljković već petu godinu zaredom organizuje besplatne škole sporta za devojčice u osnovnim školama širom Srbije.

Na pitanje da li je tretman devojčica u školama tim poduhvatom ravnopravniji, rekla je da im se tako omogućavaju jednake prilike za bavljenje sportom.

"Mislim da je to dovoljna i prava borba za jednakost", tvrdi ona.

Što se tiče šireg uticaja koji ovakav rad sa devojčicama ima na njihovu okolinu, Maljković tvrdi da su, samom izloženošću i učešćem u jednom takvom sistemu (u kome se kroz sport neguje psihomotorno zdravlje dece), i devojčice i njihovi roditelji svesni širine pristupa i svih koristi koje im omogućava pravilan pristup sportu. 

"Naš medicinski i stručni tim vredno radi na pripremi radionica, testiranja, psiholoških susreta, edukativnih i različitih kulturnih materijala tokom cele sezone", dodaje ona. 

Na pitanje kako devojčice stiču i neguju solidarnost tokom bavljenja sportom, Maljković kaže da je "snaga devojčica nemerljiva, ma kom sportu one pripadale".

"Društvo menjamo mi, svako od nas, u domenu u kom možemo da ostvarimo svoj pun potencijal i time treba da se vodimo nasuprot izgovorima zbog čega ne bi trebalo da budemo hrabre i delujemo ravnopravno", dodala je. 

Ona je takođe istakla i značaj fer pleja, kao osnove svakog sporta.

"Zdrav takmičarski duh je poželjan i treba ga gajiti na poseban način", zaključuje Marina Maljković.  

Projekat "Svi imaju reč - zajedno za rodnu ravnopravnost u školama" sprovode Akademija ženskog liderstva i Medijski centar Beta, a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj". 

(Beta, 11.10.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »