Fon der Lejen: Ilegalne imigrante deportovati u centre izvan EU

Beta pre 2 sata

Predsednica Evropske komisije Ursula for der Lejen je zatražila od lidera zemalja EU da ilegalni imigranti budu deportovani u centre izvan granica Unije i da tamo sačekaju odluku da li mogu dobiti azil.

Taj zahtev stiže u času kada baš u jedan takav centar u Albaniji stiže prvi broj ilegalnih imigranata iz Italije.

Fon der Lejen je to predložila u pismu šefovima država ili vlada EU, koji u četvrtak i petak zasedaju u Briselu, i obrazložila da "EU nije delotvorna u udaljavanju lica koja u Uniju stižu ilegalno, a zbog globalnih povezanih kriza će migracije nastaviti da budu najpreči problem koji zahteva hitno rešavanje".

Čelnica EK je jasno ukazala na to ratni sukobi u Gazi i Libanu već izazivaju masovno bekstvo stanovništva i to preko milion njih, najviše u Siriju, za samo par nedelja.

Evropska komisija je zahtevom vođama Unije prećutno podržala takve zahteve Mađarske i Poljske, koja je zatvorila svoje granice zbog dolaska ilegalnih imigranata preko Belorusije, kao i Francuske čija je vlada zahtevala da se deportacijama i svim merama zaštite spoljnih ganica zaustavi ilegalna imigracija, dok je Nemačka uvela kontrolu na šengenskim granicama.

Vođe EU na samitu treba da razmotre problem nekontrolisanog velikog priliva ilegalnih imigranata koji je zaoštrio unutrašnjepolitičku situaciju u većini država EU i doveo do velikog uspona krajnje desnih snaga u Uniji.

Fon der Lejen je u pismu liderima Unije istakla da početak deportacije ilegalnih imigranata, na osnovu ranije kritikovanog bilateralnog sporazuma Rima i Tirane, "mora biti lekcija za takav praktičan postupak".

Predsednica EK je vođama EU predočila da se hitno mora sprečiti da bande organizovanih kriminalaca dovode za novac ilegalne imigrante na granice Unije, što je donedavno bila skoro tabu-tema, jer se organizovani kriminal infiltrirao i u nevladine organizacije koje su pomagale imigrantima.

Do septembra ove godine, u poređenju s istim razdobljem 2023. za dve trećine je opala navala migranata sa severa Afrike, ali za 56 odsto se povećao dolazak migranata u Španiju, upozorila je Fon der Lejen u pismu liderima EU.

Ona je ukazala dobar primer saradnje EU sa vladama Tunisa i Libije u sprečavanju odlaska migranata u južne zemlje Unije.

A naglasila je i da je "pažnja data partnerima na Zapadnom Balkanu, uključujući insistiranje na usaglašavanju vizne politike i povrataka imigranata, doprinela da se u ovoj godini za 79 odsto u odnosu na isto razdoblje 2023, smanji dolazak migranata" preko Zapadnog Balkana.

(Beta, 15.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »