BBC vesti na srpskom

Otpuštanja na BBC-ju, ukinuta emisija Hard Talk

Britanski javni servis treba da uštedi 700 miliona funti.

BBC News pre 3 sata
bbc
Getty Images

BBC Njuz je najavio rezanje troškova ukupne vrednosti 24 miliona funti (oko 28,8 miliona evra) u težnji da uštedi 700 miliona funti (840 miliona evra) godišnje.

Među programima koji će biti ukinuti je emisija Hard Talk, polusatni jedan-na-jedan intervjui o najvažnijim događajima u Velikoj Britaniji i svetu.

Ovo je „obeshrabrujuće" po budućnost dubinskih intervjua koji ukazuju na odgovornosti onih koji ih u njihovim državama suviše često izbegavaju, rekao je voditelj emisije Stiven Saker, koji će napustiti BBC.

Radio stanica Azijska mreža takođe će biti zatvorena i preuzeće pregled vesti od BBC Radija 1.

Ovaj predlog dovešće do ukidanja 155 radnih mesta.

Ušteda od 24 miliona funti je četiri odsto budžeta BBC Njuza.

Takođe, noćni program BBC Radio 5 Uživo radiće lokalni timovi.

Broj zaposlenih na digitalnim pozicijama van britanske vremenske zone biće smanjen, tako da će neke pozicije u Londonu biti ukinute dok će nove biti otvorene u Sidneju.

I posle ovih rezova, BBC Njuz imaće dovoljno zaposlenih u poređenju sa konkurentima, kaže Debora Turns, direktorka BBC Njuza.

Držana unija novinara (NUJ) zabrinuta je međutim da bi bez hitnih ulaganja BBC-ju mogla biti naneta dugoročna šteta.

Poslednji rezovi su napad na novinarstvo u vreme kada je Velikoj Britaniji potrebna veća raznovrsnost vesti i kada je poverenje u novinarstvo ugroženo i u zemlji i inostranstvu, rekao je Majkl Stejstrit, generalni sekretar NUJ-a.

Korporacija nije objavila planove u vezi sa Svetskim servisom, u okviru koga je već ukinuto radio emitovanje na arapskom, persijskom i hindi jeziku, između ostalog, i zbog plana o uštedi od 28,5 miliona funti godišnje (oko 34 miliona evra).

Britanska vlada trenutno plaća 104 miliona funti (oko 124 miliona evra) godišnje za ukupan budžet Svetske službe od 366 miliona funti (oko 438 miliona evra), što je nešto više od četvrtine.

BBC je zatražio veća izdvajanja, o čemu bi odluka trebalo da bude doneta do kraja oktobra.

Velika Britanija se bori da se suprotstavi porastu „očigledne propagande" iz zemalja poput Rusije i Kine zbog smanjenja budžeta Svetskog servisa BBC-ja, upozorio je u ponedeljak Tim Dejvi, generalni direktor BBC-ja.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.16.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »