Dragović: Lokalni nezavisni novinari neprestano izloženi pretnjama i diskriminaciji

Beta pre 3 sata

Glavna urednica portala "Autonomija" Branka Dragović izjavila je danas da su lokalni nezavisni novinari u Srbiji neprestano izloženi diskriminaciji i pretnjama.

Dragović je na javnoj debati koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovalo u Beogradu kazala da pretnje lokalnim novinarima stižu preko društvenih mreža, telefonskih poziva i dodala da novinare neretko izbacuju sa javnih događaja ili ih ne pozivaju na njih.

Prema njenim rečima, lokalni nezavisni mediji su diskriminisani prilikom dodele sredstava za sufinansiranje projekata od javnog značaja, a diskriminisani su i kada je u pitanju pristup informacijama od javnog značaja.

"Poslednjih godina se dešava da se pritisak premešta sa novinara na građane koji su im poverili informacije", navela je Dragović.

Urednica portala Glas Šumadije iz Kragujevca Jovanka Nikolić upitala je kako je moguće da u tom gradu još uvek radi jedini neprivatizovani medij u Srbiji, Radio-televizija (RTV) Kragujevac, i da pritom nezakonito dobijaju subvencije od 60 miliona dinara.

Urednik Radija Sto plus iz Novog Pazara Nikola Kočović rekao je da je RTV Novi Pazar "apsolutni rekorder" na konkursima u Srbiji, jer od lokalne samouprave godišnje dobijaju od 350 do 400 hiljada evra, što je oko 90 odsto svih sredstava koje taj grad dodeljuje za sufinansiranje medijskih projekata.

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić pozvao je medijsku zajednicu i organizacije civilnog društva na veću solidarnost, kako bi se suprostavili sve većoj spirali represije kojoj su izloženi.

On je ocenio da će situacija biti "sve gora".

"Ukoliko ne budemo solidarni, pitanje je da li će za tri-četiri godine uopšte biti slobodnih medija u Srbiji", rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, na delu je ponovo vokabular iz devedesetih godina prošlog veka, kada je režim Slobodana Miloševića optuživao novinare da su domaći izdajnici, strani plaćenici i špijuni.

Matić je rekao da su lokalni mediji u Srbiji veoma ranjivi, a da su od njih još ranjivije novinarke.

"Po prvi put imamo situaciju gde je veći broj pretnji prema novinarkama nego prema novinarima. Govorim samo o prijavljenim pretnjama, jer veliki broj pretnji novinarke i novinari ne prijavljuju", kazao je on.

NDNV je na osnovu izveštaja svojih poverenika iz Subotice, Sombora, Sente, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Inđije, Pančeva, Kragujevca, Novog Pazara i Dimitrovgrada sačinio publikaciju "Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u mraku”.

Projekat NDNV je podržala Ambasada Holandije u Srbiji, kroz program MATRA.

(Beta, 16.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »