Vučić: U Srbiji 80 odsto manje migranata nego prošle godine

Beta pre 4 sati

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa mađarskim i slovačkim liderima u Komarnu da u Srbiji ove godine ima 80 odsto manje migranata nego prošle godine i dodao da neće prihvatiti da Srbija, poput Albanije, bude teritorija za prihvatanje imigranata.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon trilateralnog sastanka o ilegalnim migracijama, odgovarajući na pitanje da li je na sastanku razgovarano i o tome da Srbija postane ono što je Albanija za Italiju (izgradnjom privremenih centara za migrante) kazao da Srbija nikada neće biti "hot spot za migranate".

"Ne bih to prihvatio ni pod kakvim uslovima. Nema o tome nikakve priče. Moji prijatelji niti su to pitali, niti su to tražili, niti bilo ko drugi sme to da me pita, pošto mi ne pada na pamet da o tome uopšte razgovaram", kazao je on.

Vučić je dodao da će nastaviti da obavlja posao "u interesu Evrope, prijatelja i braće u Mađarskoj i Slovačkoj".

"Radujem se našim bilateralnim susretima uskoro u Beogradu, a i ovaj trilateralni format smatram veoma važnim i dobrim", kazao je predsednik nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i Slovačke Robertom Ficom.

"Nas trojica imamo nešto drugačije viđenje onoga što se zbiva na ratištu u Evropi i u Ukrajini. Nas trojica za razliku od drugih bar smemo da izgovorimo reč 'mir' koja je danas veoma nepopularna, jer danas u Evropi i svetu sme da se govori samo o pobedi jedne ili druge strane, a ne o miru", kazao je on.

Predsednik je takođe zahvalio na podršci koju Srbija ima od Slovačke i Mađarske na evropskom putu, dodavši da veruje da će u tome imati "nekog uspeha imati u budućnosti".

"Ako ga budemo imali, hvala našim prijateljima. Ako ga ne budemo imali opet hvala našim prijateljima. Srbija je dobro napredovala u prethodnom periodu i to nismo mogli bez prijateljske podrške onih koji su nam najbliži", kazao je Vučić.

Dodao je i da Srbija čeka rezultat istrage o pokušaju atentata na Fica 15. maja "jer je siguran da on nije mogao da bude samostalno delo pojedinca već rezultat jedne sveopšte atmosfere i opštih i koordinisanih napada na njega".

U Komarnu, na slovačko-madjarskoj granici, Vučić, Orban i Fico su razgovarali o regionalnoj saradnji i novim, inovativnim rešenjima kako da se zaustavi nelegalna migracija "Balkanskom trasom".

U sastanku su učestvali i ministri unutrašnjih poslova te tri države pošto su glavne teme susreta zaštita spoljašnjih granica Evropske unije i jačanje regionalne saradnje u vezi s tim.

(Beta, 22.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »