BBC vesti na srpskom

Teške optužbe protiv bivšeg šefa modne kompanije Aberkrombi i Fič

Bivši izvršni direktor kompanije Aberkrombi i Fič i njegov partner optuženi su da su regrutovali muškarce za seksualne događaje koje su organizovali širom sveta, i iskorišćavali ih.

BBC News pre 3 sata  |  Rijana Kroksford - BBC njuz
Majk Džefriz, bivši izvršni direktor kompanije Aberkrombi i Fič
AP / Getty Images
Majk Džefriz, bivši izvršni direktor kompanije Aberkrombi i Fič

Bivši izvršni direktor modnog giganta Aberkrombi i Fič (A&F) i njegov britanski partner uhapšeni su i optuženi za vođenje prostitucije i međunarodnu trgovinu ljudima.

Američke vlasti su 22. oktobra uhapsile bivšeg modnog direktora Majka Džefriza, njegovog partnera Metjua Smita i navodnog posrednika para - Džejmsa Džejkobsona.

Terete se da su vrbovali muškarce za seksualne događaje koje su organizovali širom sveta, i iskorišćavali ih.

Džefriz i njegov partner ranije su negirali optužbe.

Džefrizov advokat je BBC-ju rekao da će „detaljno odgovoriti kada optužnica bude javno saopštena”.

Ranija istraga BBC-ja otkrila je da je izuzetno dobro uigrana mreža posrednika pronalazila mlade muškarce za događaje koje su Džefriz i Smit redovno organizovali.

Osam muškaraca reklo je za BBC da su prisustvovali tim događajima, a neki tvrde da su tada bili seksualno iskorišćeni ili zlostavljani.

FBI je otvorio istragu 2023. godine posle BBC izveštavanja da su Majk Džefriz i njegov partner seksualno iskorišćavali i zlostavljali muškarce na događajima koje su organizovali u rezidencijama i hotelima u Njujorku i širom sveta.

BBC istraga je otkrila da je postojala sofisticirana operacija koja je uključivala posrednika i mrežu regrutera koji su imali zadatak da vrbuju muškarce za događaje.

Posle BBC izveštavanja, u Njujorku je podneta tužba u kojoj su Džefriz i Smit optuženi za seksualnu trgovinu ljudima, silovanje i seksualni napad.

Podneta je tužba i protiv kompanije Aberkrombi i Fič zbog navodnog finansiranja čitave operacije koju je njen bivši izvršni direktor vodio tokom dve decenije.

Prema američkim zakonima, seksualna trgovina podrazumeva navođenje odraslih ljudi, korišćenjem sile, obmanom ili iznudom, da odlaze u drugu državu da bi imali seks za novac.

Tokom dvogodišnje istrage, BBC je razgovarao sa 12 ljudi koji su opisali kako su prisustvovali tim događajima ili su ih organizovali, što je obuhvatalo i seksualne činove pripremljene za Džefriza (79) i njegovog partnera iz Velike Britanije, Smita (60), između 2009. i 2015. godine.

Osmorica muškaraca koji su prisustvovali tim događajima rekli su da ih je regrutovao posrednik, koga je BBC identifikovao kao Džejmsa Džejkobsona.

Džejkobson (70) je preko advokata rekao za BBC da je uvređen tvrdnjom da je „iznuđivao, obmanjivao ili bio nasilan" i da „ne zna da se bilo ko drugi ponašao slično".

Breon Pis, tužilac iz Njujorka, tvrdi je da je Džefriz koristio bogatstvo, moć i status izvršnog direktora A&F-a „da bi trgovao muškarcima radi sopstvenog seksualnog zadovoljstva“ i za zadovoljstvo njegovog partnera Smita.

Tužilac je rekao da je par zaposlio Džejkobsona kao regrutera koji je organizovao „probe“ sa muškarcima iz celog sveta koji su se upuštali u seksualne odnose u zamenu za novac.

Kada bi Džefriz potvrdio za neke muškarce da su prošli test, pozivao bi ih u njegovu kuću u Njujorku gde su „prisiljavani da konzumiraju alkohol, vijagru i miorelaksante", tvrdi tužilac.

Navodi i da su Džefriz i Smit usmeravali druge ili lično „ubrizgavali muškarcima supstancu koja izaziva erekciju“ kada nisu bili u stanju ili nisu hteli da učestvuju.

Bivši izvršni direktor „potrošio je milione dolara" za ogromnu organizaciju i da bi je držao u tajnosti, kaže tužilac.

Nopvac je trošen na međunarodna putovanja, boravak u hotelima, plaćeno osoblje i obezbeđenje događaja.

Tužioci su rekli da se u optužnici pominje 15 žrtava, ali su naveli da je operacija „obuhvatala desetine i desetine muškaraca".

Posle pojavljivanja pred sudom u utorak, 22. oktobra, Džefriz je pušten uz garanciju od 10 miliona dolara, dok je Džejkobson pušten uz garanciju od 500.000 dolara.

Smitu je određen pritvor.

„Ova hapšenja su veliki prvi korak ka postizanju pravde za mnoge žrtve koje su eksploatisane i zlostavljene kroz ovu višegodišnju šemu koju je kompanija legitimno pokrivala", izjavio je Bred Edvards jedan od advokata koji zastupa neke od navodnih žrtava.

„BBC istraga i tužba koju je naša firma (Edvards Henderson) podnela sa svim detaljima, zaslužni su za ova velika hapšenja.

„Ovo je rezultat impresivnog istraživačkog novinarstva", rekao je advokat.

Metju Smit i Majk Džefriz
Getty Images
Metju Smit (levo) i Majk Džefriz (desno)

BBC je intervjuisao i desetine drugih izvora, među kojima i bivše članove osoblja za održavanje domaćinstva.

Polovina muškaraca sa kojima je BBC razgovao, ispričali su kako su regrutovani, navodeći da im isprva nije tačno predstavljena priroda tih događaja ili da im nije rečeno da se od njih očekuje seks.

Drugi su rekli da su bili svesni da će događaji biti seksualne prirode, ali ne i tačno šta se očekuje od njih.

Svi su za to bili plaćeni.

Nekolicina je za BBC navela i da su posrednici ili drugi regruteri iskoristili priliku za gradnju karijere modela u Aberkrombiju i Fiču.

Posle objavljivanja BBC-jeve istrage 2023. godine, kompanija je najavila sopstvenu o iznetim optužbama.

Nedavno smo pitali kada će izveštaj biti završen i da li će biti objavljen, kompanija je odbila da odgovori.

Poput Džefriza i Smita, i firma je pokušavala da odbaci tužbu, negirajući da nije znala o „navodnoj seksualnoj trgovini" koju je vodio njen bivši izvršni direktor, kao i da ga nije u tome finansijski pomagala.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »