Gradonačelnik Beograda o saobraćaju, vaučerima, prečišćivačima vazduha, Kentkartu, splavovima

Beta pre 2 sata

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas najavio da će u narednih mesec dana biti predstavljen novi saobraćajni projekat Grada, a i da će Grad i ove godine davati vaučere od 6.000 dinara Beograđanima mlađim od 19 godina, nabaviti prečišćivače vazduha za sve školske i predškolske ustanove.Šapić je novinarima u Skupštini Grada rekao da će se taj saobraćajni projekat obuhvatiti Novi Beograd, bulevare paralelne sa Savom i Dunavom i obilaznicu oko centra grada "da se saobraćaj rastereti dok se ne dođe do dugo čekanog metroa".

"U centru nažalost nemamo potencijal za neko veće proširenje", kazao je gradonačelnik.

Taj projekat, kako je naveo, trebalo bi da bude predstavljen u narednih mesec dana, a očekuje se da će biti sproveden u naredne dve godine što će se poklopiti i sa izgradnjom novog mosta na mestu Starog savskog, koji bi trebalo da bude završen do 2026. godine.

O vaučerima od 6.000 dinara za sve mlađe od 19 godina, rekao je da je raspisana javna nabavka i da će sve biti isto kao i prethodne dve godine.

Osvrnuo se i na to što Grad nije ispunio obećanje da će sve prostorije u beogradskim školama i vrtićima imati prečišćivače vazduha. Pošto prethodne dve javne nabavke nisu uspele, raspisana je treća i Šapić očekuje da će uskoro te uređaje imati svih 11.000 prostorija u školskim i predškolskim ustanovama.

Šapić je rekao da će se nastaviti kurs engleskog jezika u vrtićima. Prvi je bio prošle godine, a za naredne dve godine je raspisana javna nabavka.

Upitan o raskidu ugovora s turskom kompanijom "Kentkart" koja je naplaćivala karte za gradski prevoz, kazao je da je pokrenut arbitražni postupak u Srbiji protiv države, a ne protiv Grada koji je ugovor raskinuo, što je ocenio kao "pobedu Grada".

Kazao je da su "pojedinci plašili građane" da će Grad morati da plati stotine hiljada evra, ali je uveren da će se dokazati koliko je Grad bio u pravu i da se neće platiti više od "milion, dva, tri evra".

Na pitanje novinara o probijanju roka za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića i poskupljenju radova, Šapić je rekao da je da je dobio uverenja da će rekonstrukcija biti završena oko Nove godine i da projekat očigledno nije bio dobar čim su troškovi povećani.

Upitan o navodima da je Savski nasip ugrožen radovima za specijalizovanu međunarodnu izložbu "Ekspo 2027", kazao je da nema informacije o tome.

Na pitanje dokle se stiglo sa rešavanjem problema preduzeća "Apoteke Beograd", naveo je da se time bavi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević koji bi iduće nedelje trebalo da se sastane sa zaposlenima od kojih očekuje da predlože svoje kadrovsko rešenje za direktora, a ako ne predlože, Grad će naći drugo rešenje.

Rekao je da očekuje da izmeštanje splavova s beogradskih obala bude završeno narednih meseci. Šapić je naveo da će time brojka od 200 splavova koliko ih je ranije bilo, biti smanjena na 60-70 koji će nekoliko meseci biti postavljeni na svoja mesta do kojih su vlasnici došli licitacijom.

Dodao je da ima problema s čišćenjem priobalja, za šta će se, ukoliko to ne bude moglo da uradi preduzeće "Srbijavode", angažovati preduzeće "Beogradvode".

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »