Vučić: Evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za napredak zemlje

Beta pre 2 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za napredak zemlje.

Vučić je posle sastanka s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Beogradu, rekao da dok bude na funkciji predsednika države, Srbija neće menjati glavne ciljeve spoljne i unutrašnje politike.

"To znači da je naš evropski put i naše zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za napredak zemlje. Ma kako i ma koliko neki drugačije razmišljali, predsednik sam Republike sa najvišim legitimitetom, biran od građana dva puta u prvom krugu izbora i dok sam na toj funkciji, glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati", rekao je Vučić.

On je kazao da je sa predsednicom EK imao "veoma dug, otvoren i iskren razgovor".

"Postoje stvari koje EU zamera Srbiji ali je predsednica EK uvek bila spremna da sasluša našu stranu. Razgovarali smo o geopolitičkoj situaciji, obavestio sam je kakva je politika Srbije, od poštovanja Povelje UN, međunarodnog javno-pravnog poretka do to da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru za otvaranje ambasade u Kijevu i verujem da će Marko Đurić uskoro prisustvati tome u Kijevu", rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je sa evropskom zvaničnicom razgovarao i o Kosovu i Metohiji.{image2}

"Detaljno i temeljno sam izneo poziciju Srbije, govorio sam o neophodnosti kompromisa, razgovora i budućnosti celog regiona", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, fon der Lajen je tražila mnogo veću usklađenost Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU. 

"Veoma je važno da smo govorili o reformskoj agendi. Znamo šta je potrebno da uradimo po pitanju vladavine prava, posebno u pravosuđu poput završetaka postupaka u odgovarajućem roku", kazao je Vučić.

Dodao je da su infrastrukturni projekti koje Srbija sprovodi sa EU, od "izuzetg značaja" za zemlju i zahvalio Uniji na grantovima i novcu koji će Srbija dobiti u okviru Agende rasta.

"Nadam se i da ćemo do kraja godine otvoriti klaster tri jer bi tbio značajan signal da Srbija napreduje na evropskom putu", kazao je Vučić.

On je kazao i da sa predsednicom EK nije razgovarao o litijumu.

"Nadam se da ćemo večeras imati vremena da razgovaramo o litijumu, mineralima, sirovinama", rekao je predsednik.

On je dodao da je vrednost trgovine robama i uslugama između Srbije i EU u prošloj godini iznosila gotovo 51 milijardu evra i da se nada da će ove godine biti veća.

"Samo trgovinska razmena je 39,1 milijardu evra. EU je naš najveći partner u tim okvirima", dodao je Vučić.

(Beta, 25.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »