Vučić: Srbi ne smeju da zaborave da danas u Evropi nemaju bližeg prijatelja i saveznika od Mađarske

Beta pre 2 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi ne smeju da zaborave da danas u Evropi nemaju bližeg prijatelja i saveznika od Mađarske "po svakom pitanju".

Vučić je nakon blagosiljanja obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe u Žablju naveo da su dobrim odnosima Srba i Mađara najviše doprineli nekadašnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i premijer Mađarske Viktor Orban, te da su još 2009. godine postigli dogovor da kada dođe do promene u Srbiji uspostave iskreno i dubinsko prijateljstvo između dve zemlje.

"Da li je to bilo lako - nije, nije čak ni danas, posle vekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujete, već da se međusobno podržavate. Mnogo truda, energije i dobre volje je potrebno za tako nešto", rekao je Vučić.

Dodao je da neodgovornim potezima to može preko noći da se sruši i da je zato važno "da vodimo računa da ono što smo posle mnogo vekova teškom mukom izgradili, više nikada ne srušimo".

"Zato i danas kada mi neko kaže da imamo većinu i da ne moramo da pitamo u nekom gradu Mađare za nešto, moj odgovor je - je li to politika koju ćete da vodite kada ne budem predsednik? Loša vam je ta politika, odmah je promenite i razumite da morate drugačije da je vodite", rekao je Vučić.

Kako je dodao, kada neko zaboravi natpise na mađarskom jeziku "mi Srbi moramo da ga opomenemo da tako nešto ne čini, jer mora da razume kakvu politiku mi vodimo".

Vučić je, osvrnuvši se na "mađarsku podršku Srbiji u UN" prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, kazao da to nikada neće moći da zaboravi.

"Mislim da će se u svetu odigravati stvari koje će doneti mnogo toga teškog u Evropi. Ali imam veliku nadu, da ćemo zajednički umeti da razumemo koliko je mir važan", rekao je Vučić.

On se zahvalio predsedniku Mađarske Tamašu Šujoku koji je juče došao u Beograd i koji, kako je naveo, "daje novi doprinos u stvaranju boljih odnosa između naših naroda".

"Ja ću, dok se bavim politikom, dati sve od sebe da naše odnose niko ne pokvari i brinuću o pravima Mađara", dodao je Vučić.

Blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe u Žablju prisustvovali su predsednik Mađarske Tamaš Šujok, Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor, predsednica pokrajinske Vlade Maja Gojković, kao i drugi srpski i mađarski zvaničnici.

Predsednici Vučić i Šujok prethodno su položili vence u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu.

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok nalazi se u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Šujok: Obnova katoličke crkve u Žablju simbol prijateljstva, jača veru u zajedničku evropsku sudbinu

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok izjavio je danas da je obnova katoličke crkve u Žablju simbol mađarsko-srpskog prijateljstva i da jača veru u zajedničku evropsku sudbinu.

"Došli smo iz Beograda i Budimpešte da prisustvujemo izuzetnoj svečanosti", rekao je Šujok nakon blagosiljanja obnovljene crkve Snežne Gospe.

On je rekao da "ovakav trenutak pokazuje jačinu i snagu hrišćanske Evrope".

"Obnova hrama može da utiče i na naše narode jer jača veru u ljudskost i veru u zajedničku evropsku sudbinu", rekao je predsednik Mađarske.

Šujok je naveo da dva naroda dugo idu putem pomirenja i u bratstvu, ističući u tome doprinos koji je imao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

"Danas smo otvorili novo poglavlje u procesu tog pomirenja", rekao je Šujok.

On je dodao da su u Žablju i pravoslavni i katolički hram obnovljeni, kao i da se "u Srbiji i u Vojvodini poštuju svi koji žive, svi kojima je ovo rodna gruda, a između ostalog i Mađari".

Podsetivši da su obnovu inicirali lokalni ljudi, Šujok je rekao da je ona ostvarena zahvaljujući tome što su Mađari i Srbi sposobni da jedni drugima pruže ruku.

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »