Протестовали бивши радници ХИ Жупа

Бета 23.02.2017

Око 200 бивших радника Хемијске индустрије "Жупа" у стечају протестовало је данас у Крушевцу јер им нису исплаћене заостале плате.

"Око 400 запослених има по извршним судским пресудама потраживање према Жупи појединачно у просеку по око милион динара, односно укупно око 3,5 милиона евра, а речено нам је да можемо да рачунамо на само осам до десет одсто од укупог потраживања, што је срамотно мало", рекао је члан "Иницијалног одбора" бивших радника "Жупе", Срђан Милетић.

Тај одбор је током протеклих месец и по двапут од министарстава финансија, привреде и рада тражио конкретне предлоге за решавање проблема исплате заосталих плата, али договора нема.

Бивши радници су сазнали да ће моћи да наплате свега десетак одсто потраживања, пошто је крајем прошле године "Жупа" у стечају продата и најпре су се намирили повериоци из првог и другог исплатног реда.

Најавио је да ће се бивши радници од суда у Стразбуру тражити заштиту својих права.

"Нема логике да када имаш извршно решење држава те игнорише пет година, а када не платиш струју, одмах дођу па ти исеку струју", рекао је Милетић.

Представници "Иницијалног одбора" су у Градској управи оставили писмо за градоначелника, који их није примио јер је, како су пренели, службено одсутан.

У писму су од градоначелника затражили да од надлежних затражи хитно решавање проблема бивших радика "Жупе", те да буде посредник у будућим разговорима.

Протест бивших радника "Жупа" подржали су бивши радници ИМК "14. октобар" у стечају, који су свој протест пред Градском скупштином најавили за 28. фебруар.

(Бета, 02.23.2017)

Кључне речи

Прочитајте још

Економија, најновије вести »