Veselji: Govor mržnje ministra Todosijevića Vučićeva provokacija

Beta 09.04.2019

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je govorom mržnje izjave smenjenog ministra za lokalnu samoupravu Ivana Todosijevića o masakru u Račku kao isfabrikovanom.

On je na Fejsbuku ocenio da "takve izjave imaju jedan izvor, i provokacije su Aleksandra Vučića da bi izazvao tenzije na Balkanu i Kosovu".

"Nećemo dozvoliti da se Kosovo koristi kao sredstvo za nekog u Srbiji da bude na vlasti", napisao je Veselji.

Predsednik kosovskog parlamenta je pozvao EU da reaguje na "te provokacije koje su pokrenuli Srbija i Vučić".

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je da izjave smenjenog Todosijevića predstavljaju fašistički diskurs Srpske liste.

"Fašistički diskurs Srpske liste je cinizam i političko licemerje, kao i pokušaji da se prikrije istina i poricanje zločina koje je izvršila Vlada Srbije protiv naroda Kosova", napisao je Hodžaj na Fejsbuku.

Hodžaj je objasnio da svakom ko razvija ovakav "fašistički diskurs, nije mesto u vladi ili drugim kosovskim institucijama".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je danas ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivana Teodosijevića zbog izjave da je sukob Srba i Albanaca u Račku "isfabrikovan".

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je takvu odluku doneo zbog izjave Teodosijevića da je "masakr u Račku najobičnija izmišljotina" i dodao da u Vladi koju vodi neće biti mesta ni za koga ko na bilo koji način vređa druge na etničkim, rasnim, verskim ili drugim osnovama.

"Ne može se tolerisati takav jezik mržnje od ministra. Nerazumno je da čovek koji je do sada bio naš kolega ispoljava toliko ignorisanja, mržnje i uvreda za žrtve Račka, kao i za druge žrtve režima (Slobodana) Miloševića", napisao je Haradinaj i dodao da odluka o smeni Teodosijevića stupa na snagu odmah.

Prethodno je Haradinaj na zahtev poslanika Skupštine Kosova iz redova Socijaldemokratske partije smenio ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala i zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić koja je izjavila da je NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine "genocid nad jednom suverenom zemljom".

(Beta, 04.09.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »