Мијачић: Наставак дијалога после формирања нове косовске владе, после лета укидање такси

Бета 20.07.2019

Координатор Радне групе за Поглавље 35 Националног конвента о Европској унији Драгиша Мијачић оценио је данас да се по завршетку летње паузе може очекивати укидање такси на робу из Србије, а наставак дијалога Београда и Приштине по формирању нове косовске владе.

Мијачић је агенцији Бета рекао да је у међувремену могуће реално очекивати сусрете председника Косова Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучића у Паризу.

Он је казао и да се на Србију стално врши притисак да призна Косово, а преговори се углавном воде око тога под којим условима ће Србија то урадити.

"Један део међународне заједнице сматра да Србија треба признати Косово без икаквих условљавања или бенефита, док је други део спреман да саслуша ставове Србије под којим условима може пристати на овај чин. И ту се тренутно налазе највећи изазови у преговорима, много већи од 'такси', оставке Харадинаја и Специјалног суда", рекао је Мијачић.

Он је казао да је оставка Рамуша Харадинаја на место премијера у косовској влади дошла изненада, али да није изненађујућа.

"Последњих неколико дана сведоци смо повећаног притиска међународне заједнице на Владу Косова око укидања такси а оставка Харадинаја је дошла као последица разлаза његове коалиције са Кадријем Весељијем. Знајући да су њих двојица били идејни творци и чврсти заговорници увођења такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине, флексибилнији став Весељија по овом питању довео је Харадинаја у ситуацију да више није могао да чврсто брани своју позицију, нити да сачува већину у парламенту за очување Владе", рекао је Мијачић.

Он је указао и да Рамуш Харадинај није једини носилац високе политичке функције који је добио позив да се појави пред Специјалним судом у Хагу у својству осумњиченог, али је једини који је поднео оставку на јавну функцију након добијања позива из Хага.

"Позив из Хага је стигао пре неколико дана, а оставка је дошла након промене унутрашњих политичких околности услед притиска од стране међународне заједнице да се укину таксе", оценио је Мијачић.

Како је додао, разлог за оставку свакако можемо наћи и у политичкој калкулацији да ће такав чин оснажити његову позицију међу десно оријентисаним гласачима на Косову, што ће му донети бољи резултат на изборима који ће се засигурно одржати на јесен.

Мијачић је рекао да се укидање такси не може очекивати одмах, али да ће се то свакако десити након летње паузе.

"Таксе ће се вероватно 'суспензовати' на одређено време, како би се отворио простор за отпочињање преговора. На Косову ће доћи до нових парламентарних избора, а преговори ће сачекати формирање нове владе. Међутим, у међувремену је реално очекивати сусрете Тачија и Вучића, ако не поново у Албаху онда сигурно у Паризу", рекао је Мијачић.

Он је казао да су две стране у преговорима толико удаљене након увођења такси да је реалније очекивати враћање за преговарачки сто него даљу радикализацију.

Међутим, како је додао, имајући у виду историју дешавања на Косову, сваки развој догађаја је могућ, нарочито у првим данима и недељама после оставке Харадинаја.

"У прошлим временима сведоци смо да се овако крупни догађаји на косовској политичкој сцени често 'анулирају' упадима и хапшењима на северу који стварају такозвану 'нову реалност'.Не треба искључити могућност да ових дана може доћи до сличне ситуације", рекао је Мијачић.

(Бета, 07.20.2019)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Политика, најновије вести »