Петеру Хандкеу уручена Нобелова награда уз протесте и бојкот. Кристина Доктаре вратила Нобелову награду за мир због Хандкеа

Бета 10.12.2019

Аустријски писац Петер Хандке примио је у данас на церемонији у Стокхолму Нобелову награду за књижевност за 2019. годину, пренели су светски медији.

Презентацију уочи уручења награде Хандкеу одржао је професор Андрес Олсон из Шведске академије који је рекао да је Хандке, који већ 30 година живи у Француској, слободно одабрао да "пише у егзилу". Олсон је такође говорио о новом стилу прозе који је усвојио Хандке а који је утицао и на друге ауторе.

Како преноси Радио слободна Европа, док су учесници церемоније доделе награда стизали у стокхолмску концертну дворану десетине демонстраната против Хандкеа их је дочекало испред са плакатима на којима је писало "Нема Нобела за лажне вести".

Многи су бојктовали церемонију и осудили одлуке о додели награде Хандкеу због његови просрпских ставова током сукоба у бившој Југославији. Писац је у октобру рекао да неће одговарати на питања новинара која се односе на његове просрпске ставове.

"Ја сам писац. Потичем од Толстоја, Хомера, Сервантеса. Оставите ме на миру и не постављајте ми ту врсту питања", рекао је тада писац.

Рођен 1942. у Корушкој, у Аустрији, од мајке словеначког и оца немачког порекла, Хандке је постао један од ретких западних интелектуалаца који је наклоњен Београду.

Хандке је 1996. године, годину дана по завршетку ратова у БиХ и Хрватској, написао памфлет "Правда за Србију" који је изазвао полемику. Аустријски писац је такође 1999. жестоко критиковао НАТО због бомбардовања Србије, а 2006. године је присуствовао сахрани Слободана Милошевића.

Петер Хандке (1942) награђен је за "утицајни рад који је у оквиру лингвистичке креативности истраживао периферију и јединственост људског искуства", написала је шведска Академија у образложењу доделе награде.

Хандке је и есејиста, сценариста, преводилац, а на српском има објављена дела "Велики пад", "Поподне писца" и "Јуче на путу". Написао је више од 40 романа, есеја, збирки песама, око 15 позоришних представа и сценарије за филмове.

У Ослу и Стокхолму данас су свечано уручене Нобелове награде за 2019. годину свим добитницима тог престижног признања. Једини изузетак за ову годину је додела две награде за књижевност, за 2018. и 2019. јер је прошле године та награда изостала због скандала који је потресао Шведску академију. Награда за 2018. припала је пољској списатељици Олги Токачурк.

Свечана додела награда је традиционално 10. децембра, на дан смрти оснивача награде Алфреда Нобела, а признања се уручују у Стокхолму за - медицину/физиологију, хемију, физику, економију и књижевност - а у Ослу награда за мир.

Ал Џазира: Вратила Нобелову награду за мир због ХандкеаШведска лекарка и ауторка Кристина Доктаре, која је добила Нобелову награду за мир 1988. као чланица УН-нових мировних снага, вратила је то престижно признање у знак протеста против уручења Нобелове награде за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу, пише Ал Џазира Балкан.

Како се наводи, она је 1992. године прва проговорила о систематским силовањима током рата у Босни и Херцеговини и, као лекарка УН, указала шта се дешава.

Вечерас је говорила пред стотинама окупљених у шведској пријестоници у знак протеста против одлуке Шведске академије да уручи признање аустријаском писцу, који је током ратова на територији бивше Југославије подржавао режим Слободана Милошевића и који отворено негира да се у Сребреници догодио геноцид.

"Честитао му је и дао награду. Сад ја своју враћам, сад ја своју враћам", рекла је она пред окупљенима с медаљом у руци, а окупљени су јој гласно аплаудирали и узвикивали њено име.

Додаје се да је говорила о ратовима на Балкану, одакле је извештавала и указивала на злочине који се догађају. Говорила је о смраду распалих тела и ужасима којима је сведочила.

"Док год живим, сведочићу да истина о ужасном рату никад не би била негирана", додала је.

Доктаре је истакла да је раније била поносна на Академију, "Нобелова награда била је сваке године велика ствар за Шведску, а сада осећам срамоту и кривицу".

(Бета, 12.10.2019)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Култура, најновије вести »