Marinković: Srbija ide ka EU i jača saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD

Beta 11.12.2019

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković je rekao danas da će Srbija istrajati na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali će istovremeno jačati strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom i uspostavljati bolje političke odnose sa SAD.

"Srbija je otvorena za saradnju. Došlo je vreme da maksimalno unapredimo političku saradnju sa SAD, a u ekonomiji već imamo zadovoljavajuće rezultate, američke firme su u Srbiji investirale više od četiri milijarde dolara", rekao je Marinković u Skupštini Srbiji na konferenciji "Svet u 2020."On je istakao da je ovogodišnji ekonomski rast u Srbiji iznad planiranog i da je u trećem kvartalu bio 4,8 odsto, a da će strane direktne investicije premašiti 3,5 milijardi evra."Ciljevi u narednom periodu su veća zaposlenost, ekonomski razvoj i regionalna stabilnost i saradnja", rekao je Marinković.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ukazao da za Srbiju, kao i za druge zemlje, nedostatak radne snage može biti problem za dalji ekonomski napredak.

"Zato je važno regionalno povezivanje, pogotovo da tržište rada bude objedinjeno kako ne bi bilo smetnji za kretanje i razmenu radne snage", rekao je Đodrđević i podsetio da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija dogovorile otklanjanje prepreka za slobodan protok ljudi, kapitala i robe.

"Nadam se da će se tom 'malom Šengenu' priključiti i druge zemlje u regionu, jer je to najbolja priprema za njihovo pridruživanje EU", rekao je ministar.Istakao je da Srbija treba da hrabrije sprovodine nophodne reforme, "kako bi išla krupnim koracima napred".

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je rekao da je za bolju budućnost Srbije važno da dobije što više mladih inženjera, zbog čega su potrebna veća ulaganja u obrazovanje i inovacije.

"Za brži napredak nam treba dobra saradnja državnih i obrazovnih institucija i privrede", ocenio je Popović.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je kazala da za sve zemlje priorioteti u budućnosti treba da budu istrajavanje na različitostima i borba protiv svih vidova nasilja i diskriminacije."Veliki broj ljudi u svetu pogađa nejednakost u odnosu na novac, bogatstvo, pristup resursima i pravdi. Oni se osećaju kao da su isključeni od benefita razvoja i uskraćeni za određena socijalna prava", kazala je ona.Dodala je da se i Srbija suočava sa politikom dvostrukih standarda kada je u pitanju ostvarenje ljudskih prava."Primer za to je izostanak reakcija u svetu na uvođenje taksi za izvoz robe na Kosovo, kao i nepoštovanje Briselskog sporazuma, kršenje prava Srba i drugog nealbanskog stanovnoštva na Kosovu", rekla je Paunović.Direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je kazala da su klimatske promene veliki izazov za sve zemlje i najavila je da će ta banka povećati ulaganja u zaštitu od klimatskih promena.

Konferenciju "Svet u 2020." organizuje Kolor medija grupa, a cilj je da se kroz dijalog predstavnika državnih institucija, privrede, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života, daju mišljenja, analize i osvrti na politički i privredni ambijent, investicionu klimu, ali i razvoj društva.Video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 12.11.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »