УДС: Берзанско пословање пољопривредним производима у Србији је фингирано и дириговано

Бета 31.05.2020

Представник коалиције Уједињена демократска Србија (УДС) Александар Рудић изјавио је да је "рак-рана"  тржишта у Србији "дириговано и фингирано берзанско пословање пољопривредним производима".

"Међусобном трговином сестринских фирми и договорима 'великих играча' ствара се само привид фер тржишних услова, који се по правилу обијају о главу искључиво пољопривредним произвођачима, а нарочито малим и средњим, који такве потресе тешко подносе", навео је Рудић у саопштењу.

Он је критиковао министра пољопривреде Бранислава Недимовића и оценио да су и он и његови претходници "неозбиљни, нестручни и површни, и тек фигуре на положају на којем се налазе".

"Политику надлежног министарства (пољопривреде) у ствари воде државни секретари и дубоке структуре унутар државне управе, блиске великим домаћим и глобалним пољопривредним играчима", оценио је Рудић.

По његовим речима, програм мера помоћи у пољопривреди је "недовољно и симболично самозаваравање државе и јавности о помоћи и подршци".

Оценио је да државни конкурси за помоћ пољопривреди нису добри јер су "углавном циљани и намештени за неког".

"Доказ за то су нереално кратки рокови за достављање потребне конкурсне документације, па на њих може да одговори само онај ко је унапред знао шта ће да се распише и шта је потребно прибавити за учешће", навео је Рудић.

Оценио је да је систем исплате пољопривредних субвенција добар, али су субвенције мале.

Рудић је рекао да од стратешког опредељења државе зависи да ли ће земљу обрађивати стотине хиљада породичних пољопривредних газдинстава, или ће она бити "подељена на латифундије малог броја привилегованих појединаца и неколико страних компанија".

Односно: "да ли ће опредељење државе бити богаћење и концентрација капитала у оквиру једног ексклузивног клуба, те драматичан поремећај демографске слике наше земље", написао је Рудић.

Оценио је да је Србији потребан другачији вид газдовања државним земљиштем, јер је постојећи "неефикасан и коруптиван".

Он сматра да је потребна и "системска подршка успостављању, оснаживању и ширењу прерађивачких капацитета, успостављање земљишног максимума пореском дестумилацијом изнад дефинисане количине земљишта, доследна примена закона о пољопривредном земљишту у делу који се тиче продаје истог младим пољопривредницима, а који је у стварности мртво слово на папиру".

Додао је да је Србији потребно и чврсто "НОН ГМО!" опредељење државе, као и ревитализација, очување и оснаживање домаће семенске производње.

Рудић је оценио да би опредељење државе требало да, у идеалном случају, буде извоз полупроизвода или готових производа, уместо - као досад - углавном сировина.

Тако би зарада од пољопривреде била вишеструко већа и компензовала разлику у количинама примарних производа, која иде у корист великих произвођача.

По његовим речима и по мишљењу пољопривредних произвођача, у равноправним условима домаћи пољопривредници су више него конкурентни страним.

Али, "да би услови били равноправни, неопходно је да систем субвенција буде ефикасан и барем у приближној мери у просеку оног који уживају европски произвођачи", указао је он.

Александар Рудић је члан Стручног савета за пољопривреду Лиге социјалдемократа Војводине, странке која је чланица коалиције УДС, заједно са организацијом Србија 21, Странком модерне Србије и Грађанским демократским форумом.

(Бета, 05.31.2020)

Бета »

Економија, најновије вести »