Опозиција негодовала због гаранција за кредит Немачке развојне банке за ЕМС И ЕПС

Бета 23.05.2017

Посланици опозиције у Скупштини Србије негодовали су данас што држава узима кредите, уместо да пројекте спроводи из сопствених средстава, уколико их већ има. 

Они су, такође, критиковали закон којим се дају гаранције за кредите Немачке развојне банке (КфВ) по задужењу Електромрежа Србије (ЕМС) и Електропривреде Србије (ЕПС).

Посланици данас расправљају о амандманима на предлоге закона о давању гаранција Србије у корист Немачке развојне банке (КфВ) по задужењу Јавног предузећа ЕПС за пројекат "Модернизације система за отпепељавање Термоелектране Никола Тесла А", односно за ЕМС за Регионални програм енергетске ефикасности у преносном систему.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је да су она, Мариника Тепић, Зоран Живковић и Владимир Ђурић поднели амандман којим се тражи да се чланови тог закона бришу јер је закон који се односи на ЕПС штетан.

Она је казала да тај закон представља задуживање а не гаранције како тврди Влада Србије.

"Јесте формално гаранција, али једним законом додатно задужујете државу за 45 милиона евра, другим за 15 милиона евра", рекла је Радета током расправе о амандманима.

Она је инсистирала да се посланицима достави оригинал споразума а и други посланици опозиције су протестовали због тога што нису видели споразум.

Посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић рекао је да због тога што није достављен споразум Влада очекује да посланици верују министру финансија који је прочитао тај уговор, али да му они неће веровати.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић тражио је да се амандман одбије јер је "ретроградан, деструктиван, антибезбедносан и неприхватљив". Он је рекао да су гаранције од 45 милиона евра предвиђене и у буџету Србије за 2017. годину.

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да Влада Србије, нарочито председник Владе, стално говоре да енергетски систем у Србији представља "бисер српске привреде" и да је ЕПС "савршено предузеће које скоро само производи профит" и питао због чега је потребно да држава даје гаранције за такво предузеће.

Посланици опозиције питали су због чега је провизија на трошкове обраде кредита скоро једнака висини каматне стопе и коме се плаћају консултантске услуге.

Посланица Српске радикалне странке Наташа Јовановић питала је због чега Влада Србије није изабрала другу банку и због чега плаћа трошкове обрада кредита, када су те услуге обично бесплатне.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да на сваки кредит који се даје иде провизија за обраду кредита и да "нико не ради озбиљне пројекте из екологије из своје текуће ликвидности".

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић рекла је да су трошкови обраде кредита свуда једнократан трошак, а да ће за консултантске услуге бити отворен "транспарентан, међународни тендер".

(Бета, 05.23.2017)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »