Čanak:Kolektivno pregovaranje mora da bude deo zakona o platama u javnom sektoru

Beta 05.01.2016

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak kazao je danas da je najveća zamerka sindikata na Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru to što nije precizirano kolektivno pregovaranje.

"Predlagač zakona kao da je hteo da na sve načine izbegne kolektivno pregovaranje, koje je važan deo Zakona o radu", kazao je Čanak agenciji Beta.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu usaglašeni stavovi o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru, a do naredne sednice, zakazane za 8. januara, radna grupa treba da  usaglasi stavove o spornim pitanjima.

Prema rečima Čanka, svi zaposleni u javnom sektoru se, kako je predloženo, tretiraju na isti način, "kao da su jedna porodica, iako u tom sektoru postoje najmanje tri grupe čiji su interesi različiti".

On je upozorio da, ukoliko se ne bi zakonom o platama definisalo pravo zaposlenih na kolektivno pregovaranje, taj zakon ne bi bio sprovodljiv, odnosno zaposleni bi pokretali brojne sudske sporove.

Čanak je dodao da su sindikati tražili i da se u novom zakonu definiše i minuli rad.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković izjavio je agenciji Beta da

to udruženje nema značajnije primedbe na predložene propise o platama u javnom sekoru, osim da treba konsultovati socijalne partnere i kod donošenja osnovice za obračun plata u pokrajini i lokalnoj samoupravi.

"Na današnoj sednici Sicijalno-ekonomskog saveta stavovi su bili dosta neusaglašeni i teško je proceniti da li će doći do dogovora", rekao je Atanacković koji je predsedavajući Saveta.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade, reprezentatitvnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" i Unije poslodavaca Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave danas je najavila da će zakon o platama u javnom sektoru, koje je preložilo njeno ministarstvo, biti usvojen do kraja januara. Tim zakona biće uredjeni platni razredi, katalog radnih mesta i jedinstveni koeficijent za ceo javni sektor.

Ona je kazala da će od februara u javnom sektoru, izuzimajući funkcionere, najmanja plata biti 22.000, a najviša 165.000 dinara.

Udovički je rekla da sindikati imaju primedbe na predloženi zakon pre svega zbog posebnog koeficijenta za minuli rad i platnih razreda, i da je predvidjeno da ne bude ista plata kroz čitav radni vek plus minuli rad, već da se prelazak u viši platni razred može očekivati ako se dobro obavlja posao.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak je kazao da je najveća zamerka sindikata bila što je u Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru "na sve načine izbegnuto kolektivno pregovaranje".

"Svi zaposleni u javnom sektoru se tretiraju na isti način, kao da su jedna porodica", iako u tom sektoru postoje najmanje tri grupe čiji su interesi različiti", rekao je Čanak agenciji Beta.

Po njegovim rečima, ukoliko se ne bi zakonom o platama definisalo pravo zaposlenih na kolektivno pregovaranje, taj zakon bi bio nesprovodljiv, odnosno zaposleni bi pokretali brojne sudske sporove.

Čanak je dodao da su sindikati tražili i da se u novom zakonu definiše i minuli rad.

(Beta, 01.05.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »