Skupština Kosova bez opozicije usvojila zakonske akte

Beta 24.02.2016

Skupština Kosova završila je danas sednicu, bez prisustva opozicije, a odluka o održavanju naredne još nije doneta.

Predstavnici Srba u parlamentu Kosova nisu mogli da kažu kada će biti održano Predsedništvo Skupštine, na kome treba da bude zakazana naredna sednica, na čijem dnevnom redu će najverovatnije biti izbor predsednika Kosova.

"Od devet tačaka poslanici su usvojili osam, dok je jedna tačka ostavljena za naredno zasedanje", rekao je agenciji Beta poslanik Bojan Mitić.

Skupština Kosova na današnjem nastavku sednice, koja je prekinuta u petak zbog nedostatka kvoruma, usvojila je, nekoliko zakonskih akata i ratifikovala četiri medjunarodna sporazuma.

Zbog aktiviranja suzavca i drugih opstrukcija, prošle nedelje, Predsedništvo Skupštine prošlog petka je udaljavanjem sa sedice kaznilo skoro sve opozicione poslanike. Medju onima koji nisu kažnjeni bili su Fatmir Ljimaj i Iljir Deda, ali ni oni nisu učestvovali u današnjem radu sednice.

Ljimaj je za prištinske medije izjavio da nema smisla učestvovati na sednici sa koje su isklučenji skoro svi poslanici.

Neki prištinski mediji ranije su preneli su da se očekuje da Skupština o predsedniku Kosova odlučuje u petak.

Novi predsednik mora da bude izabran do 6. marta, inače će na Kosovu biti raspisani vanredni parlamentarni izbori. Sadašnjoj predsednici Atifeti Jahjagi mandat ističe 6. aprila.

Demokratska partija Kosova (DPK) predložila je svog lidera Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Tom predlogu se protivi opozicija na Kosovu, koja je juče počela proteste postavljajući šatore isped zgrada Vlade i Skupštine Kosova.

Potredsednik Samoopredeljenja Driton Čauči rekao je da je tokom noći bilo oko 1.000 ljudi i da je sve proteklo u miru.

(Beta, 02.24.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »