Тачи негира да је договорио привилегије за Србе

Бета 29.02.2016

Новоизабрани председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас да је његов избор био у складу са Уставом и законима Косова и додао да нема сумње да ће Специјални суд за ратне злочине бивших високих званичника ОВК бити функционалан.

На питање да ли је могуће да и сам буде медју оптуженима за злочине ОВК, Тачи је за Глас Америке казао да ће све обавезе извршавати у складу са Уставом и законом Косова.

"Мислим да ће овај процес бити предност за Косово и снажан аргумент консолидације наше земље у односу на мејународну заједницу, зато нема никаквог узнемирења нити сумње, јер немамо шта да кријемо", рекао је Тачи.Додао је да ОВК није газила медјународне законе и конвенције, већ само "законе (Слободана) Милошевића".

Тачи је негирао да је договорио привилегије за српску заједницу у замену за то што су посланици Српске листе обезбедили кворум при његовом избору за председника у Скупштини Косова.

"Мањине су вредност косовског друштва, имају своја уставна, законска и политичка права. Они су Косовари. Ми градимо и јачамо наш државни идентитет, зато ћу снажно радити на што вечем приближавању српске заједнице у институцијама. Они су део нашег парламента, владе и локалне власти. Раде по Уставу и косовским законима и ми смо у служби свих градјана и очекујем да ће етничка толеранција снажно послужити мојој визији о новом, европском и мултиетничком Косову. Само тако можемо да имамо успеха", казао је Тачи.Према његовим речима, Косово је током његовог избора успешно положило још један испит.

"Положило је један изванредан, демократски, уставни, законски , транспарентан и политички коректан испит. Сада је време да сви без етничких и политичких разлика наставимо да радимо заједно на остваривању наших приоритета и на јачању и консолидацији наше државе. То је мој први задатак, биће то приоритет новоизабраног председника Републике Косово", рекао је Тачи.

Упитан како ће радити са опозицијом која је протестовала због његовог избора, Тачи је рекао да ће без предрасуда радити са свима.&нбсп;

"Немам предрасуда ни према коме, напротив, понудићу добру вољу, понудићу разумевање у разматрању њихових узнемирења, како бисмо сви били уједињени у заједничким државним интересима", казао је Тачи.

(Бета, 02.29.2016)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »