Dosta je bilo: Neodrživa politika sedenja na dve stolice

Beta 27.10.2016

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je danas da je vreme da Srbija konačno dobije jasnu spoljnopolitičku strategiju jer ne uspeva da izgradi jaku poziciju sedenjem na dve stolice. 

"Svedoci smo veoma kontradiktorne politike Srbije prema Evropskoj Uniji i SAD na jednoj strani i Rusiji na drugoj, čime potkopavamo evropske integracije Srbije kao naše zvanično opredeljenje, ne uspevamo da iskoristimo pun potencijal dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, a još manje uspevamo da izgradimo jaku poziciju sedenjem na dve stolice", navodi se u saopštenju.

Taj pokret dodaje da Srbija postaje nepouzdan partner zbog takvog lutanja a posebno je loše što kontradiktorne politike dolaze iz skupštinske većine i jedna drugu isključuju.

"Potrebno je da se povede nacionalna debata o tome šta su spoljnopolitički ciljevi Srbije i gde i kako ćemo najbolje ostvariti nacionalne interese. Jer nejasnom i neiskrenom spoljnom politikom rizikujemo da postanemo jedna od zemalja preko kojih se lome sve negativne posledice rivalstva između Evropske unije i Rusije", dodaje se.

Takođe je ocenjeno i da je gotovo izvesno da zemlja koja bi vodila politiku poput bivše Jugoslavije danas nikome u svetu nije potrebna, a samim tim je i takva pozicija neodrživa.

(Beta, 10.27.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »