Lazarević: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije ni počela, građani žive loše

Beta 28.10.2016

Odnosi Beograda i Prištine od početka primene Briselskog sporazuma nisu normalizovani, na terenu deluje da proces normalizacije tih odnosa nije ni počeo, a građani u severnom delu Kosova žive sve gore, ocenila je danas urednica portala KosSev Tatjana Lazarević.

"Na terenu ne može da se govori o normalizaciji odnosa, jer ga prati narušavanje kvaliteta života običnih građana. Proces normalizacije nije ni započeo, na delu je nenormalizacija", rekla je ona i dodala da u praksi nisu vidni rezultati dijaloga dve strane u Briselu.

Ona je na konferenciji "Nove politike za unapređenje odnosa Srbije i Kosova" u Beogradu rekla da je kvalitet života građana na severu Kosova loš, zato što građani imaju mnogo problema i ne mogu da ostvare osnovne potrebe i ispune osnovna prava.

"Kada građani žele da ispune osnovna prava, lutaju od jedne do druge institucije - od ostatka srpskih institucija do kosovskih, koje još nisu profunkcionisale", rekla je Lazarević i dodala da je za građanje severa problematično vađenje izvoda iz matične knjige rođenih, lične karte, kao i ostvarivanje imovinskih prava i obavljanje privrednih delatnosti.

Lazarević je ocenila da integracija srpskih policajaca u kosovsku policiju nije poboljšala bezbednost građana na Kosovu, o čemu svedoči povećan broj krađa u Kosovskoj Mitrovici.

(Beta, 10.28.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »