Jeremić: Odazvaću se svakom pozivu državnih organa

Beta 09.12.2016

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić ocenio je u peak uveče da je za žaljenje činjenica da se tragedija poput smrti mladih gardista u kasarni u Topčideru zloupotrebljava u političke svrhe i dodao da će se odazvati pozivu za saslušanje koji je danas dobio.

"Ja ne verujem da mogu da značajno doprinesem istrazi, ali odazvaću se svakom pozivu državnih organa", kazao je Jeremić novinarima u Beogradu povodom poziva na saslušanje.

On je ocenio i da je po sredi pokušaj zastrašivanja i to prvog dana njegovog povratka u Srbiju.

Jeremić je 2004. godine, u vreme smrti dvojice gardista u vojnom objektu na Topčideru bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović u Skupštini Srbije nedavno je pitao predstavnike ministarstava pravde i odbrane kakva su saznanja o smrti dvojice vojnika imali tadašanji predsednik Srbije Boris Tadić, tadašnji zamenik predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Dragan Šutanovac i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. u tajnom vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Početkom ove nedelje medijima je predstavljena 3D forenzička analiza događaja, prema kojoj su gardisti ubijeni.

Jeremić je rekao i da će upkos svemu nastaviti da bude angažovan u političkom životu Srbije.

"Ja nisam neko ko se lako da uplaštiti. Ja ostajem ovde i nastaviću da budem angažovan u političkom životu Srbije", rekao je Jeremić.

Jeremiću je danas po dolasku u Srbiju iz Njujorka dobio poziv na saslušanje. On je na Tviteru objavio i fotografiju poziva da u svojstvu građanina, odmah po njegovom prijemu dođe u prostorije SBPOK, "radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku zbog krivičnog dela".

Dodaje se da će, u slučaju neodazivanja, biti prinudno doveden.

Jeremić je bio kandidat za generalnog sekretara UN, a pošto nije izabran na tu poziciju, mediji su počeli da ga pominju kao jednog o kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

(Beta, 12.09.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »