Janković: Saradnja samo sa onima koji neće sa Vučićem (VIDEO)

Beta 23.05.2017

Predsednik Pokreta Slobodni građani Srbije Saša Janković izjavio je da je spreman na saradnju sa svim partijama opozicije koje dele osnovne civilizacijske i ljudske vrednosti sa tim pokretom i koje se obavežu da neće prikriveno sarađivati sa vlašću Aleksandra Vučića.

U intervjuu agenciji Beta, Janković je podsetio da je kao predsednički kandidat imao podršku brojnih opozicionih partija i pokreta ali da to nije bila "blanko podrška", niti je tu reč o tome ko koga voli i zbog toga želi da sarađuje.

"Svako ko istinski deli civilizacijske i ljudske vrednosti koje smo upisali u Statut... da ovo mora da bude zemlja socijalne pravde, a trenutno smo sve samo ne pravedno društvo… Ko deli tu vrstu orijentacije i civilizacijske norme, sa njim ima osnova za saradnju", rekao je Janković i ponovio da ta stranka nikako ne sme da prikriveno sarađuje sa vlašću premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića.

On je rekao da će posebno insistirati na tom uslovu, jer kako smatra, prikrivena saradnja sa Vučićem zapravo predstavlja prikrivanje istine "i vezivanje poveza oko očiju građanima Srbije pred streljačkim vodom".

Janković je naveo da je otvoren da pokret koji predvodi bude nova politička opcija na sceni Srbije ali i da bude stožer borbe protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Prema njegovoj oceni, opoziciji u Srbiji je potrebna saradnja i prevazilaženje podela jer se svaka dalja fragmentacija besmislena.

"Ali bilo ko ko misli da je nezamenljiv i ko misli da mu je ime uklesano u blok opozicije i da vlada političkim životom i da se bez nje ili njega ne može, duboko greši i nećemo na njih čekati", dodao je Janković.

Janković je na prethodnim predsedničkim izborima bio drugoplasirani kandidat sa nešto više od 16 odsto glasova, dok je proteklog vikenda osnovao Pokret "Slobodni građani Srbije".

Govoreći o tome šta će biti ciljevi pokreta nakon što formira lokalne odbore i obavi ostale poslove vezane za organizaciju, Janković je rekao da postoji niz problema u Srbiji, od lokalnog, preko regionalnog, pokrajinskog i državnog nivoa, ali da svi konkretni problemi proističu iz koruptivne i kriminalne vlasti na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

"Dok ne promenimo tu vlast, čiji je vrh u jednom čoveku, svi problemi će izgledati nerešivi", rekao je Janković i ocenio da se radi o vlasti koja postoji sebe radi i smatra da za nju ne važe isti zakoni kao za ostale građane i koja građane deli na stranačke članove i podanike.

Nekadašnji zaštitnik građana ocenio je da se u Srbiji od 2012. godine ne održavaju u potpunosti fer i slobodni izbori i da njihovih rezultati nisu precizan izraz volje građana, ali da će građani, ipak, morati da promene tu vlast, bez obzira na okolnosti.

Janković je rekao da je opredeljenje pokreta da učestvuje na svim izborima, ali nije želeo da odgovori da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu, rekavši da će o tome odlučiti Predsedništvo pokreta i da ne bi bilo suvislo da on govori o odlukama koje još nisu donete.

"Ne očekujem bitnu promenu izbornih uslova do beogradskih izbora koji neće biti raspisani kada je vreme, jer Vučić nikada nije raspisao izbore kada im je vreme, već kada njemu to odgovara. Ne možemo očekivati da će osloboditi medije, da će prestati da zloupotrebljava službe bezbednosti i druge stvari. Imaćemo ovu vlast i moraćemo da je, u skladu sa zakonima i Ustavom, menjamo na svakim izborima, bez obzira na uslove. Vučić nam neće dati fer uslove, moraćemo sami da ih osvojimo", rekao je Janković.

Komentarišući nalaz vršioca dužnosti zaštitnika građana Miloša Jankovića da su iz katastra nezakonito izbrisana dva objekta u beogradskoj četvrti Savamala, u kojoj je pre više od godinu dana neko porušio čitav niz objekata bagerima, Janković je rekao da je reč o "nepojmljivom kršenju zakona".

"Katastar je napravio skicu da dva objekta ne postoje, da bi se na osnovu te lažne skice dobila dozvola da se i ta dva objekta sruše. Tako sutra i građani mogu da očekuju da neko iz katastra njihovu kuću prebriše i da dođu bageri da upodobe faktičku situaciju sa onim što je neki kompletan idiot nacrtao. Tako neko i nas može da prebriše iz biračkog spiska i kada dođemo da glasamo kaže da to ne možemo da uradimo ili da je to već neko uradio umesto nas", rekao je Janković.

On je dodao da je i kao zaštitnik građana godinama oštro kritikovao u svojim izveštajima takva i slična postupanja državnih organa a da misli da je sada potrebno da se nešto konačno i uradi, jer je već bilo dosta saopštenja, tvitova, blogova i "dokazivanja nečega što je već odavno dokazano".

"Znamo mi šta je Aleksandar Vučić i njegova vlast, pitanje je šta smo mi. Ako ćemo svaki dan trošiti nove sate i sate objašnjavajući nove primere drskosti i bezakonja… gubimo vreme. Hajde da vidimo kako ćemo to da pobedimo", rekao je Janković.

Komentarišući primedbe da je okupio ljude koji nemaju previše iskustva u praktičnoj politici i nisu profesionalni političari već intelektualci, Janković je rekao da su se oni i okupili jer u prethodnih pet godina političari sa iskustvom nisu uspeli mnogo da urade.

"Nema ništa loše u praktičnoj politici ali nijednog momenta ja neću pokušati da je imitiram. Svaka čast svakome ali kada mi kažu: 'Znaš Saša, to se tako ne radi'. Draga gospodo, da ste znali kako se to radi ne bi bili ovde gde jesmo. Ne garantujem da ću ja znati ali znam da nemam utaban trag. Jer svi utabani tragovi do sada su išli u pogrešnim pravcima", rekao je Janković.

(Beta, 05.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »