Дачић критикује Шутановца и Тадића због Руско-српског центра у Нишу

Бета 27.06.2017

Министар спољних послова и вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић критиковао је данас противнике давања специјалног статуса Руско-српском хуманитарном центру у Нишу и рекао да центру прети затварање ако његов статус не буде решен.

Дачић је рекао да бивши председник Србије Борис Тадић и председник Демократске странке и бивши министар одбране Драган Шутановац "пате од амнезије" и да они треба да објасне зашто са Русијом није могуће склопити исти споразум о том центру, какав је склопљен са САД.

"Кад сам пред Борисом Тадићем потписао споразум са (тадашњим руским министром за ванредне ситуације) Сергејем Шојгуом о формирању хуманитарног центра у Нишу, тада су сви они били за то. Шутановац је одобрио да представници руског Министарства могу да гледају касарну у Нишу", рекао је Дачић новинарима у Влади Србије после састанка с белгијским министром спољних послова Дидијеом Рејндерсом.

Шеф српске дипломатије је рекао да је јуче новинарима говорио о споразуму о америчкој војсци који је Тадић потписао с тадашњом државном секретарком САД Кондолизом Рајс, а не о споразуму са НАТО.

"Када оно што пише у споразуму с америчким снагама, треба да пише и у споразуму с Русима, ви кажете да то не може, да је то страшан скандал. Нека неко то објасни! Што то Тадић није тада рекао Путину, што Шутановац није рекао свом колеги", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да не разуме изјаве "о дипломатском статусу и екстериторијалном делу Центра", јер у њему не постоји руски и српски део, али је додао да и запослени у Црвеном крсту, као хуманитарној организацији, имају дипломатски статус, а не статус административно-техничког особља.

Дачић је рекао да Руско-српски центар "не може више да постоји на овај начин" јер Русија неће дати предвиђених 40 милиона долара, ако тај центар не добије специјални статус, и додао да је до сада потрошено 20 милиона долара на активности тог центра током гашења пожара и спасавања од поплава.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу отворен је у априлу 2012. године, а из њега руско особље, са својим колегама из Србије, помаже у случају елементарних непогода и других ванредних ситуација.

Центру прети затварање ако се не испуни захтев Москве да му се додели специјални статус кроз споразум о условима боравка, привилегијама и имунитету особља.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је јуче у Нишу да нико не може да разуме због чега није решен статус запослених у Српско-руском хуманитарном центру и да "без решеног статуса Центар нема могућности за развој".

(Бета, 06.27.2017)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »