Dačić: Nova vlada Srbije ostaje na evropskom putu

Beta 30.06.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da će nova vlada zadržati spoljnopolitičke prioritete prethodne, što znači da Srbija ostaje na evropskom putu koji podrazumeva ne samo pregovore o članstvu već i harmonizaciju društva sa vrednostima EU, što je ocenio kao još važnije.

"Evropska unija je i dalje najuspešnija organizacija, a vidimo je i kao faktor stabilnosti za Zapadni Balkan jer je ulazak u EU zajednički cilj", rekao je Dačić koji se video porukom obratio učesnicima današnje konferencije "Evropa u više brzina - Zapadni Balkan u rikverc" u Beogradu.

Dačić je rekao da se evropske integracije u Srbiji ne vode zbog EU, već zbog interesa Srbije i boljeg života građana Srbije.

"Spoljnopolitički prioriteti ostaju evropski put Srbije,  mir i stabilnost u regionu, redefinisanje odnosa sa najznačajnijim svetskim faktorima kao što su SAD i Velika Britanija, ali i zadrdržavanje prijateljskih odnosa sa Kinom i Rusijom i drugim zemljama koje pomažu Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da će jedan od prioriteta biti "negovanje i obnavljanje prijateljstava iz vremena Titove Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih, sa zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike".

Ocenio je da su zemlje Zapadnog Balkana pod uticajem brojnih izazova na spoljnopolitičkom planu, ali da je "EU u tom regionu popularnija nego u nekim zemljama-članicama".

"Ideja evropskog puta Zapadnog Balkana je višestruko korisna i mislim da bi EU mnogo više pažnje i prostora trebalo da posveti tom regionu", rekao je Dačić.

On je podvukao da zato "raduje Berlinski proces, jer pokazuje da velike zemlje u Evropi drže Zapadni Balkan na svojoj agendi".

Podsetivši da je "glavna reč na sastancima Berlinskog procesa povezivanje - ekonomsko, infrastrukturno i drugo" Dačić je rekao da bi "bilo dobro ako bi iznedrili i neku vrstu političkog povezivanja pre svega da bi se otklonili razni šumovi u komunikacijama i vraćanje u prošlost ali i radi artuikulisanja zajedničkih interesa kako bi se malo više konstituisali i definisali kao region".

Dačić je rekao i da Srbija ima dosta primedbi na odnos EU prema procesu integracije Srbije jer se njen "svaki korak meri napretkom u poglavlju 35 odnosno u dijalogu sa Prištinom".

"Nameće se utisak da EU ne gleda pravedno kada daje ocene i da se olako izriču negativne ocene o Srbiji, dok se tolerišu oni koji doprinose stvaranju tenzija na Balkanu", naveo je Dačić dodajući da uprkos tome Srbija ostaje na evropskom putu uz "očuvanje državnih i nacionalnih interesa" i kao "faktor i izvoznik bezbednosti i stabilnosti  u regionu".

(Beta, 06.30.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »