Vučić: Nastavak saradnje s Hrvatskom

Beta 30.06.2017

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da se s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio o nastavku saradnje dve zemlje na rešavanju konkretnih problema.

"Razgovarao sam s hrvatskom predsednicom o konkretnim problemima koji proizlaze iz deklaracije koju smo potpisali u Subotici. Kuću Bana Jelačića ćemo mi finansirati, što je dobar signal za Hrvate. Posle rešavanja pitanja asfaltiranja ulica i finansiranja medija na hrvatskom jeziku, imamo još problema za 10 od 34 udžbenika na hrvatskom jeziku", rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku, gde prisustvuje sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

On je dodao da je "što je moguće brže" rešavanje problema između Hrvatske i Srbije važno zbog Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji i da je "dobro da se oni osećaju normalno, kao građani tih zemalja".

Srpski predsednik je naveo da je za Srbiju najvažnije da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da bude što više konkretnih projekata jer to donosi boljitak građanima Srbije.

Vučić je rekao da je primetio da se produbljuje saradnja EU i NATO i da bi Srbija želela da čuje ideje i planove o tome.

"Vidim da se intenzivira saradnja EU i NATO, ne znam da li je to odvojeni pokret od NATO-a, jer do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima. Srbija nije zainteresovana za ulaske u vojne saveze i ne mislimo da smo ugroženi od bilo koga zbog vojne neutralnosti", naveo je Vučić.

Upitan da prokomentariše izjavu crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da bi Crna Gora ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi NATO to od nje tražio, Vučić je rekao da se "plaši" da se ne bi ponašao onako kako "većina građana očekuje od svog predsednika" i osvrnuo se na nedavnu izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića da Vučićeva inicijativa o carinskoj uniji Zapadnog Balkana nije realna.

"Neka oni govore šta hoće, neka vređaju Srbiju. Ne morate da se utrkujete u tome da odbijate dobre ideje, da na svakom mestu kažete da vam se ne dopada jedinstveno regionalno tržište. Ništa vam ne namećemo, ako nećete, nikad više neću da vam pomenem to. Mi mislimo da je tržište od 20 miliona mnogo bolje od tržišta od 7,2 miliona ili od 700.000 ljudi", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je tim povodom "čuo jedan argument protiv, iz dve zemlje i sa jedne teritorije", da je argument da "oni ne žele to da menjaju za evropski put, iako im EU svaki put kaže da to nije zamena za evropski put".

On je kazao da će se večeras sastati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i da očekuje da teme razgovora budu nastavak dijaloga sa Prištinom, evropski put Srbije i neophodne reforme, kao i predstojeća konferencija zemalja Zapadnog Balkana u Trstu i projekti opipljivi za građane.

Vučić danas u Dubrovniku predstavlja Srbiju na sastanku regionalne inicijative Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Hrvatska danas završava jednogodišnje predsedavanje tom inicijativom, koje će sada preuzeti Slovenija.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Kosovo učestvuje pod nazivom SEECP učesnik (participant).

(Beta, 06.30.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »