Ministarka Mihajlović: Imamo moderne puteve, predložiću i veću dozvoljenu brzinu

Beta 26.07.2017

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će pokrenuti inicijativu da se poveća dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima u Srbiji sa 120 na 130 km na sat, kako je to u drugim zemljama gde su autoputevi moderni i kvalitetni.

Kako je saopšteno, Mihajlović je ocenila da u Srbiji može da se poveća dozvoljena brzina po ugledu na evropsku praksu, jer se i poslednjih godina, prilikom izgradnje autoputeva u Srbiji, vodilo računa o kvalitetu.

"Imamo zaista moderan autoput, i pokrenuću to pitanje", rekla je Mihajlović, dodajući da očekuje da će tada od Beograda do Čačka moći da se stigne za samo jedan sat vožnje.

Upitana o najavljenoj nameri MUP-a da se radi kontrole dozvoljene brzine uzima u obzir vreme putovanja između naplatnih stanica na auto-putu i da se i na osnovu toga kažnjavaju vozači koji prebrzo voze, Mihajlović je rekla da to podržava, kao i svaku drugu meru koja može da pomogne da se poveća bezbednost u saobraćaju.

"Ta praksa postoji i u nekim drugim državama, pa bi bila dobra i za Srbiju", rekla je Mihajlovićeva posle obilaska deonice na Koridoru 10 Srpska kuća-Levosoje.

Ona je poručila da će sa svojim timom nastaviti da proverava da li će radovi biti završeni u ugovorenom roku - do novembra ove godine.

Dodala je da je ta deonica, mada dugačka svega 8,06 kilometara, važna i jedina na Koridoru 10 čiji je glavni izvođač konzorcijum domaćih kompanija "MBA Ratko Mitrović niskogradnja - Srbija-autoput".

Kada se ova deonica završi, dodala je ona, biće završen "Južni krak" Koridora 10, dok je za Grdeličku klisuru direktor Koridora Srbije Zoran Babić rekao da počinje asfaltiranje pojedinih delova.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak rekao je novinarima da je na ovoj deonici potrebno više ljudi i mehanizacije da bi se posao završio do novembra.

Babić je dodao da je preduzeće Koridori Srbije zaduženo za nadzor, i da nastoji da svakodnevnim prisustvom, rešava tekuće probleme, da bi se radovi završili u roku.

"Želimo da dobijemo auto-put vrhunskog kvaliteta, da Koridor 10 bude najkvalitetniji put i da dosanjamo ovaj san", rekao je Babić.

(Beta, 07.26.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »