Popović Ivković: Zakon o sprečavanju nasilja u porodici daje efetke

Beta 13.09.2017

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je danas da je za tri meseca od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 6.643 hitnih mera, od čega 2.190 privremenih udaljenja počinilaca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

"Ove brojke pokazuju da se Zakon, ali i svi ostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama dosledno primenjuju i da daju efekte", rekla je Popović Ivkovićeva na prvom sastanku Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici.

Dodala je da je jedan od najvažnijih ciljeva da se žrtva ohrabri da prijavi nasilje.

"U ispunjenju tog cilja svi treba da budemo jedinstveni, građani, državne institucije, organizacije civilnog društva. Ne smemo dozvoliti da žrtva ikada bude i ostane sama i moramo učiniti sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja", kazala je Biljana Popović Ivković, a preneo MUP.

Ona je objasnila da Radnu grupu za borbu protiv nasilja u porodici čine  pripadnici Direkcije policije koji se bave problematikom nasilja u porodici i predstavnici organizacija "UN women" i Ženske platforme za razvoj Srbije.  

Direktorka organizacije "UN women" Milana Rikanović ocenila je da se Zakon primenjuje jer je broj izrečenih hitnih mera povećan za 30 odsto u odnosu na prethodni mesec.

"Samo intersektorska saradnja svih ministarstava, ženskih nevladinih organizacija, Razvojne agencije, Ujedinjenih nacija može da odgovori na ovako složen i kompleksan problem", rekla je Rikanovićeva.

Ona je ocenila da je izuzetno značajno što MUP radi na zajedničkim evidencijama i što će postojati zvaničan državni podatak o broju ubistva žena u državi.

Rikanovićeva je dodala da je značajna i posvećenost obučavanju policijskih službenika kako bi što bolje reagovali na terenu.

(Beta, 09.13.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »