Održana prva sednica Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske

Beta 09.11.2017

Energetski komitet Srbije i Republike Srpske održao je danas u Beogradu prvu sednicu, na kojoj su razmatrani svi aspekti moguće energetske saradnje.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je novinarima posle sastanka da je ideja da zajednički budu razmotreni svi aspekti energetskih odnosa počev od onih "problema koje dugo vuku", poput odnosa Srbija gasa i Gas prometa.

"Mislim da smo tu vrlo blizu rešenja", istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, energetika ne poznaje granice, energetski problemi i snabdevanja su regionalna pitanja, a "kod nas granica predstavlja energetski izvor koji može biti deo zajedničkih projekata".

"Mi se previše vremena grlimo i ljubimo zato što smo braća. Mislim da je došlo vreme da radimo zajedničke projekte. To treba da bude prioritet", istakao je Antić.

On je naveo da će nastaviti da razgovaraju na nivou kompanija o zajedničkim projektima i kako bi ojačali elektroenergetske kapacitete i istakao da je potrebno da zajednički iskoriste potencijal Drine.

Upitan da li će Srbija povećati cenu transporta gasa za Bosnu i Hercegovinu Antić je rekao da za Srbiju snadbevanje gasom nije političko pitanje niti će ikada biti.

"Mi se zalažemo za potpuno transparentan pristup. Cene tranzita i svih tarifa moraju biti identične. Ono gasa što preko Srbije ide za RS i Federaciju ide u skladu sa mogućnostima. Ako potrebe budu veće razgovaraćemo", rekao je Antić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je saradnja pre svega u vidu velikih i malih investicija u izgradnju nove hidro i drugih energetskih objekata na prostoru RS i području granice Srbije i RS.

On je takođe napomenuo potencijal reke Drine i to u tri regije, a naveo i da je za RS značajno što su na putu rešavanja pitanja Gas pormeta kao dela Srbija gasa, za šta je potrebna saglasnost obe vlade.

Đokić je kazao i da bi voleo da se Srbija uključi u projekat izgradnje Buk Bijela sa pratećim hidroelektranama.

Sastanak Ekonomskog komiteta Srbije sa delegacijom RS održan je u Vladi Srbije.

(Beta, 11.09.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »