Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija spremna za kompromis, Priština ne sprovodi ...

Beta 14.11.2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali da Priština ne sprovodi dogovore postignute u Briselu i pozvao da se bez odlaganja uspostavi Zajednica srpskih opština.

Dačić je u obraćanju ambasadorima članica Saveta bezbednosti pozvao da se ne menja mandat Unmika uz ocenu da je prisustvo Misije UN od vitalnog značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja između zajednica na Kosovu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija iznenađena što u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu nije pomenuto to što i posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Dačić je naveo da je konstruktivnost Srbije pokazana nizom odluka, nedavno je realizovana integracija sudija i tužilaca u pravosudni okvir Kosova, kao i da je "odgovoran pristup potvrđen i hrabrom političkom odlukom poslanika Srpske liste da nakon održanih parlamentarnih izbora, uđu u Vladu Kosova na čijem je čelu Ramuš Haradinaj".

"Moram da konstatujem da i danas, posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa što, na naše iznenađenje, nije ni pomenuto u izveštaju. Uspostavljanje ZSO za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija "kao i do sada, snažno i iskreno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU".

"Bez obzira na brojne sumnje, kritike i izazove sa kojima smo se u ovom procesu suočavali, Srbija je demonstrirala konstruktivnost i spremnost za iznalaženje kompromisnih rešenja koja nisu ni laka ni jednostavna", rekao je Dačić.

On je pozvao predstavnike vlasti u Prištini da pokažu "iskrenu volju i posvećenost dijalogu", da bez odlaganja pristupe uspostavljanju ZSO i izvrše preuzete obaveze kako bi se najvažniji element Briselskog sporazuma konačno sproveo u delo. "Time bi izjave Ramuša Haradinaja da 'dijalog nema alternativu', kao i da 'dijalog moramo vratiti ljudima, odnosno da je dijalog između naroda, a ne samo između političke elite', dobile na kredibilitetu", rekao je on.

Dačić je rekao da Priština i dalje krši odredbe Sporazuma o zvaničnim posetama budući da su, kako je naveo, bez valjanog razloga, bile zabranjene posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

"Osim toga, i dalje su evidentni problemi u oblasti slobode kretanja i integralnog upravljanja administrativnom linijom - neadekvatan tretman raseljenih lica kojima se bez osnova za ulazak u Pokrajinu traže dodatni lični podaci i nepriznavanje pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije", rekao je Dačić.

On je rekao da je trajno rešenje za Kosovo "preduslov je napretka za Srbiju, ali i za ceo region" i dodao da "Srbija želi da ponudi rešenje koje će doprineti stabilnosti regiona, političkoj saradnji i ekonomskom napretku, i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja i sukoba, već prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji".

Dačić je rekao da nastojanja da se promeni dugogodišnji modalitet informisanja Saveta bezbednosti UN i celokupnog članstva UN stvaraju nove podele u Savetu bezbednosti i produbljuju jaz između Beograda i Prištine, što nikako ne doprinosi stvaranju konstruktivne atmosferu za nastavak dijaloga.

Dačić je rekao da je prisustvo Unmika u nesmanjenom obimu i s neizmenjenim mandatom, kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu, od vitalnog značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja između zajednica na Kosovu.

Nesmanjeno prisustvo Unmika pruža neophodnu sigurnost i garancije srpskom i nealbanskom stanovništvu da se, bez straha za svoju i budućnost svojih porodica, aktivno uključe u procese inicirane dogovorima iz Brisela, rekao je srpski ministar.

On je dodao da u prilog argumentaciji da obim Unmika i drugog međunarodnog prisustva na Kosovu ne treba menjati govore i podaci da se danas u Srbiji, van Kosova, posle 18 godina od uspostavljanja međunarodnog prisustva, još uvek nalazi preko 200.000 interno raseljenih lica koja su bila primorana da napuste Kosovo.

Održiv povratak ostvarilo je svega njih 1,9 odsto i to je jedno od ključnih pitanja na koje Unmik treba da stavi akcenat u budućnosti, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da izveštaj generalnog sekretara UN konstatuje niz strukturalnih nedostataka institucionalnog i pravosudnog sistema na Kosovu, što se u najvećoj meri posledično negativno odražava na ugrožene zajednice, prevashodno na zaštitu prava srpske i drugih nealbanskih zajednica na jugu Kosova, prava povratnika, ali i na proces pomirenja među zajednicama.

"Zanemarljivo mali broj povratnika posledica je neprocesuiranja krivičnih dela kojima se podstiče rasna, nacionalna i verska mržnja i netrpeljivost, kontinuiteta institucionalne diskriminacije Srba i etnički motivisanih restriktivnih mera, uključujući i arbitrarna hapšenja koja govore o stanju opšte fizičke i pravne nesigurnosti", rekao je Dačić. On je istakao primere hapšenja Srba na jugu Kosova "pod lažnim optužbama, sa krajnjim ciljem nezakonitog oduzimanja njihove imovine od strane uzurpatora".

On je rekao da Srbija smatra da situacija na terenu iziskuje da izveštaj generalnog sekretara u posebnom odeljku posveti pažnju kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika na jugu Kosova.

"Međunarodna zajednica mora uložiti dodatne napore kako bi se na Kosovu i Metohiji izgradilo društvo gde će se poštovati vladavina prava, kreirali uslovi za efektivno, nepristrasno i kredibilno procesuiranje ratnih zločina i rasvetlila sudbina nestalih, čime bi se dao podsticaj procesu pomirenja među zajednicama", rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će se posle definisanja pravnog okvira za pokretanje i vođenje odgovarajućih postupaka pred Specijalnim sudom za zločine počinjene na Kosovu, protiv svih osumnjičenih za zločine počinjene prema Srbima i drugim nealbancima, pokrenuti kredibilni sudski postupci.

Srbija je uverena da je svaki pokušaj unilateralnog rešavanja bilo kog pitanja u odnosima Beograda i Prištine neprihvatljiv, i da može negativno uticati na napredak u sprovođenju obaveza preuzetih u dijalogu, rekao je Dačić.

"U tom kontekstu, želim posebno da naglasim naše protivljenje, kao i protivljenje međunarodne zajednice, nastojanjima da se formira vojska Kosova i upozorim da ovakvi jednostrani potezi Prištine nose sa sobom opasan potencijal za destabilizaciju bezbednosne situacije u regionu i ugrožavanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Dačić.

On je rekao da pokušaji Prištine da se učlani u međunarodne organizacije, politizuju njihov rad, ali i da nailaze na protivljenje značajnog broja država, među kojima ima i onih koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost.

Tanin: Ubrzati primenu sporazuma iz Brisela

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas u Njujorku da inicijativa predsednika Srbije Aleksandar Vučića o unutrašnjim dijalogu o Kosovu doprinosi stanovnicima regiona i pozvao je sve strane da učine svoj deo.

Tanin je upozorio na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu da se sporazumi postignuti u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu ne primenjuju potrebnom brzinom, posebno dogovor o formiranju Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

"Došlo je vreme za akciju umesto za pravdanje", rekao je šef Unmika.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tanin je ocenio da je dijalog ključan za dalji proces normalizacije, ali da je za taj proces važan i proces daljeg proširenja EU

Šef Unmika je rekao da ekonomski rast, mir i stabilnost zavisi od odnosa među susedima, dodajući da su toga svesni i u Beogradu i u Prištini.

On je naveo da je, pored dijaloga i drugih diplomatskih inicijativa, potrebno uraditi više na rasvetljavanju sudbine nestalih u ratovima na Kosovu i drugih važnih tema za pomirenje, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tanin je naveo da Unmik nastavlja da igra svoju ulogu na terenu, uz saradnju svih činioca na terenu.

Ambasadori u UN: Uspostaviti Zajednicu srpskih opština

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN danas su na sednici posvećenoj Kosovu pozvali na uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Na sednici u sedištu UN u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, učesnici rasprave su izneli oprečne stavove o daljem radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), pošto pojedine zemlje smatraju da nema potrebe za punim kapacitetom te misije.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je neslaganje sa optimističnim izjavama kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku i dodao da Priština "sabotira" sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština.

Naveo je i da je dijalog Beograda i Prištine u blokadi, da postoje ozbiljna pitanja koje pojedini akteri ignorišu, odnosno "guraju pod tepih" i da nealbansko stanovništvo strahuje za bezbednost.

Nebenzja je izjavio da je pokušaj formiranja vojske Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244 SB UN kojom je precizirano da su međunarodne snage jedina oružana snaga u toj pokrajini.

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison izrazila je zadovoljstvo zbog fer i demokratskih izbora na Kosovu koji su, kako je navela, pokazali političku zrelost vlasti u Prištini.

Ona je pozvala Beograd i Prištinu da nastave dijalog u Briselu, a kao jedan od napretka navela je integraciju 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova u kosovsko pravosuđe.

Mišel Sison je navela da je Unmik odavno ispunio svoj mandat na Kosovu i pozvala da se ta misija "prilagodi situaciji na terenu".

Ona je ocenila da je Unmik "godinama pomagao Kosovu da izgradi svoje institucije, ali sada je vreme za tranziciju", i pozvala da se izveštaji o Kosovu umesto na tri meseca razmatraju na šest meseci ili duže.

Predstavnik Kine Vu Haitao izjavio je da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i Unmik, izrazivši nadu da će politički lideri obe strane staviti potrebe građana na prvo mesto i da će se uzdržavati akcija i retorike koja može da dovede do eskalacije situacije.

On je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu relativno stabilna, ali da i dalje postoje izazovi.

Predstavnik Kine je pozvao Beograd i Prištinu da ostanu posvećene dijalogu, primene sporazume postignute u Briselu i izgrade međusobno poverenje.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da je od poslednjeg razmatranja izveštaja o radu Unmika prošlo tri meseca i da je taj period bio miran, da su na Kosovu održani fer izbori i da je formirana vlada.

Rekao je da London sarađuje sa Prištinom u cilju jačanja vladavine prava.

Rajkroft je rekao i da je "vreme da Unmik radi manje, a ne više" i pozvao na promenu formata te misije.

Predstavnica Francuske Ana Gegen pozvala je Beograd i Prištinu da što pre primene sporazume postignute tokom dijalogu u Briselu, dodajući da budućnost odnosa Srbije i Kosova leži upravo u dijalogu.

Govoreći o pomacima koji su se dogodili na terenu u okviru perioda koji pokriva izveštaj, Francuska je pohvalila činjenicu da su lokalni izbori održani u fer atmosferi na teritoriji čitavog Kosova, osim pretnji pojedinim kandidatima na severu Kosova.

Francuska predstavnica je ocenila da nema potrebe za punim kapacitetom mirovne misije na Kosovu, dodajući da je potrebno bolje rasporediti resurse UN.

Predstavnik Japana Jasuhisa Kavamura je rekao da se Kosovo već dugo susreće sa izazovima među kojima je i otvaranje novih radnih mesta, a da je rizik od izbijanja nasilja na Kosovu daleko kada se poredi sa nekim drugim delovima sveta, kao što je Bliski istok.

Pozvao je na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

Rekao je i da se Japan nada da će uz pomoć UN dve strane postići normalizaciju odnosa i da će doći do pomirenja.

Čitaku: Nezavisnost Kosova nepovratna

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku je danas na sednici Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavila kako je nezavisnost Kosova nepovratna i da treba menjati misiju Unimka.

"Međunarodni sud pravde je konstatovao da Kosovo (proglašavanjem nezavisnosti) nije pogazilo međunarodno pravo. Dok se približavamo desetoogodišnjici nezavisnosti imamo razloga da budemo ponosni", kazala je Čitaku.

Prema njenim rečima, misiji Unmika je istekao mandat jer je "Kosovo sada slobodna i sigurna i mirovna misija više nije potrebna".

(Beta, 11.14.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »