Poslanici o sumnjivim uvoznim medicinskim sredstvima i vakcinaciji

Beta 15.11.2017

Poslanici vladajuće većine, ali i opozicije danas su u Skupštini Srbije uglavnom pozitivno ocenili predloženi zakona o medicinskim sredstvima koji donosi usaglašavanje s propisima EU da bi se onemogućio uvoz nekvalitenih i nesigurnih medicinska sredstva.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević je rekao u debati da će to biti jedan od zakona po kojem građani mogu da vide dobrobit priključenja Srbije EU i prihvatanja evropskih standarda u lečenju i tretiranju pacijenta.

"Kao lekar sam svedok da smo pre 20 do 30 godina dobili sredstva iz azijskih zemalja koja smo davali građanima, a za koja sam lično izrazio sumnju u kvalitet, i vreme je pokazalo da nisu bila adekvatna. Ovaj zakon neće dozvoljavati takve stvari i pokazuje da je dobro što idemo ka EU i što prihvatamo njihove standarde", rekao je Milisaveljvić.

On je podsetio da je od 96 prijava na sumnju kvaliteta medicinskih sredstava 70 posto poreklom iz zemalja van EU, a da je 96 odsto povučenih sredstava zbog defekta kvaliteta takođe iz zemalja koje nisu članice EU.

Milisavljević je međutim istakao da moraju da se proveravaju i preparati koji dolaze iz EU, i da im "ne treba dati blanko poverenje".

On je skrenuo pažnju Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru da mora da se spreči sve veća prodaju medicinskih sredstava i lekova na pijacama.

Lončar mu je odgovori da je zakon garant da se više na pijaci ne mogu pojavljivati lekovi i medicinska sredstva.

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije Nova Srbija Sanda Rašković Ivić rekla je da je zakon dobar, ali da bi bilo dobro da se usaglasi sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ona je kazala da je i sama kao lekar bila svedok "javašluka", ali i "neprofesionalnosti" pri ispitivanju lekova i medicinskih sredstava.

Poslanik Liberalno demokratske partije Žarko Korać rekao je da je predloženi zakon "iznuđen" kao reakcija jer je u Srbiji "započeo haos na tržištu lekova i medicinskih sredstava".

On se osvrnuo na slučaj sve slabije imunizacije, vakcinacije građana, i pomenuo i "veru u čarobne napitke" što je ocenio kao posledicu zapuštenosti društva.

On je kazao da bi društvo moralo da vodi akciju i zalaže se za vakcinaciju, a ne da "dođemo u situaciju da drhtimo jer će nam deca umirati i da će šarlatani u javnosti biti uticajni".

"Gledam svoje kolege, lekare, i to ugledne lekare koji se bave imunologijom, oni su prosto u defanzivi u tim javnim raspravama, pošto niko nije na njihovoj strani", rekao je Korać.

Zamerke na predloženi zakon je iznela poslanica Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković koja je navela da građani verovatno u ovoj raspravi očekuju da poslanici pričaju o rešavanju konkretnih problema poput tog da 83-godišnjak koji ima oštećenje sluha 65 odsto, nema pravo na slušni aparat o trošku RFZO, jer je "negde propisano" da oštećenje mora biti 70 posto da bi dobio aparat.

"Nažalost, ovaj zakon o medicinskim sredstvima ne bavi se takvim situacijiama. Takve situacije predmet su uređenja zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju koji, iako su prošli javnu raspravu, još nisu došli u skupštinsku proceduru", rekla je Stamenković.

Kako je dodala, umesto toga šalje se zakon kojim se uređuje promet, uvoz i izvoz prodaja medicinskih sredstava, a "valjda da bi svi građani kojima je sluh oštećen manje od 70 odsto imali gde da iz svog džepa kupe slušni aparat ili drugo pomoćno medicinsko sredstvo".

(Beta, 11.15.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »