Zvizdić: Počinioci ratnih zločina skrivaju se u Srbiji i Hrvatskoj

Beta 28.01.2018

Hiljade slučajeva počinilaca ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine još nisu procesuirane, a mnogi od njih uspešno izbegavaju krivično gonjenje skrivajući se u Srbiji i Hrvatskoj, rekao je danas u Sarajevu predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić."Mnogi osumnjičeni, optuženi, pa i osuđeni ratni zločinci, spas su našli u susednim državama Srbiji i Hrvatskoj, gde su, i pored urgiranja bosanskohercegovačkog pravosuđa, pošteđeni krivičnog gonjenja", kazao je Zvizdić na konferenciji o tranzionoj pravdi i suočavanju s ratnim zločinima u zemljama nastalim na području Jugoslavije.

Konferencija je okupila pedesetak učesnika, a organizator je Koalicija za Rekom koja je za uspostavljanje regionalnog povereništva država bivše Jugoslavije koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica o ratnim zločinima od 1991. do 2001. godine.

Zvizdić je priznao da BiH u kojoj je počinjeno najviše ratnih zločina, kasni u sprovođenju ranije usvojenih planova za procesuiranje počinilaca, te je neizvesno kada bi se to moglo obaviti.

Još 2008. u BiH je usvojena državna strategija kojom je bilo predviđeno da se najozbiljniji slučajevi procesuiraju u roku od sedam godina, a da se svi procesi za ratne zločine završe za petnaest.

Ali posle gotovo deset godina, rekao je Zvizdić, na slobodi je do pet hiljada počinilaca ratnih zločina i ne zna se ni kada bi im mogla početi suđenja.

Dodao je da je jasno da za tranzicionu pravdu ima teškoća, među kojima i ta što se ratna prošlost interpretira potpuno različito.

Zamenik šefa delegacije EU u BiH Haldun Sino je kazao da su u Uniji zabrinuti zbog slabog napretka država regiona u procesuiranju ratnih zločina, tim pre jer bi to trebalo da je jedan od ključnih dokaza stvarne spremnosti za zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Pozvao je sve države Balkana da u tome sarađuju, rekavši i da pravda nije stavr samo suda, nego i učestvovanja svih segmenata društva u procesu koji treba da dovede do trajnog pomirenja.

Nataša Kandić, direktroka beogradskog Centra za humanitarno pravo, kazala je novinarima da su nevladine organizacije koje stoje iza Koalicije za Rekom duboko svesne izazova pred pravosuđem na Balkanu i stoga žele da podstaknu rešavanje nagomilanih problema i brže procesuiranje slučajeva ratnih zločina.

"Nama je važno da istaknemo koliko je regionalna suradnja na ovom planu važna kao garancija da ovde više neće biti rata", kazala je Kandić.

(Beta, 01.28.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »