Србија је лидер у региону по родној равноправности (ВИДЕО)

Бета 08.03.2018

Србија је лидер у региону по родној равноправности али постоје аспекти које морају да се унапреде попут запошљавања, доступности здравству, образовању, осигурању и субвенцијама, закључено је на данашњој конференцији "Жене из руралних крајева - равноправне грађанке Србије".

У првом делу конференције одржане у Палати Србија поводом Међународног дана жена говорили су председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри Зоран Ђорђевић и Славица Ђукић Дејановић, заменица шефице УН агенције за жене за Европу и Централну Азију Сабина Фрејзер и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Гојковић је оценила да су жене на селу често занемарене и дисквалификоване у односу на оне у граду.

Жене у сеоским подручјима у Србији суочавају се и са бројним додатним изазовима - недостатком посла, разумевања, лошим приступом здравственој заштити, образовању, као и проблемом миграција и пражњења сеоских средина, рекла је Гојковић.

Према њеним речима, многа истраживања показују да се оне преоптерећене пословима у домаћинству, да немају све потребне могућности за адекватну бригу о здрављу, као и да најмање имају времена за себе.

Гојковић је оценила да жене на селу погађа и насиље у продици, и да су оне по том питању много угроженије јер је тај проблем у сеоским срединама најчешће табу тема.

"Зато је изузетно важно што све институције на најозбиљнији начин спровде системску борбу против насиља у породици. Доношењем Закона о спречавању насиља у породици и његовим доследним спровођењем верујем да можемо да охрабримо све жене да насиље пријаве и да имају поверење да ће их институције заштити", рекла је Гојковић.

Жене морају да знају да је срамота бити насилник, а не жртва, рекла је председница парламента.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ЕУ подржава напоре Владе Србије да ојача положај жена у руралним срединама.

У том циљу је, како је додао, почетком године покренут пројекат ЕУ ИПАРД вредан 145 милиона евра. Фабрици је додао да се две од седам мера које програм подразумева тичу женског предузетништва.

Фабрици је навео је неке од података по којима жене производе половину светске хране, негде и до 80 одсто, а да од 10 људи који су гладни оне чине 70 одсто.

Жене поседују мање од 50 одсто земље и два одсто имовине, обављају две трећине свих послова, а само 10 одсто њих има приходе, рекао је Фабрици.

Шефица регионалне канцеларије УН жене Сабина Фрејзер оценила је да је у последњим деценијама напредак на пољу равноправности полова био спор и неједнак.

Према њеним речима, проблеми и дискириминација са којима се суочавају жене у Србији и целом региону нису само њихови, јер слични постоје и у Северној Америци и Европи.

"Положај жена је тежак и постоји птреба да се уради више", рекла је Фрејзер.

Жене су за исте послове мање плаћене од мушкараца, нису плаћне за посао који обављају код куће, рекла је Фрејзер и навела пример Италије где су оне три пута мање плаћене заисти посао од мушкараца.

Представница УН је као добро оценила то што Србија за родно буџетирање издваја највише средстава у региону и што број буџетских корисника расте.

Министарка без портфеља Славица Ђукћ Дејановић говорила је о пројеткима које је њен сектор за демографију и популациону политику финансирао у 15 руралних општина у Србији.

Ђукић Дејановић је навела да 10 одсто жена у тих општинама има основну школу, 17одсто управља газдинством, али су од тог броја две трећине удовице.

Посао државе је да ојача економију, што ће побољшати положај жена, оценила је министарка.

На скупу је било речи и о новом закону о родној равноправности. Председница парламента Маја Гојковић изразила је очекивање да ће тај закон у скупштинску процедуру ући до краја године, а министар Зоран Ђорђевић да ће то бити врло брзо.

Преставник Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и представница УН Сабина Фрејзер рекли су да ЕУ и УН подржавају доношење закона о родној равноправности.

У другом делу конференције изузетно успешне жене из руралних крајева говориле су о томе зашто остати и опстати на селу, каква им је подршка друштва потребна, који су изазови и препреке да би жена била најбоља у ономе што ради.

ЦЕЛОКУПАН ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

(Бета, 03.08.2018)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »