BBC vesti na srpskom

Zdravko Mamić i saradnici čekaju presudu za korupciju

Suđenje savetniku u zagrebačkom Dinamu koje je izazvalo veliku pažnju javnosti privodi se kraju.

BBC News 05.06.2018  |  Aleksandar Miladinović - BBC n
Hapšenje Mamića, Zagreb, 4. jul 2015.
AFP
Mediji su pratili svaki korak Zdravka Mamića na suđenju u Osijeku

Posle tri godine suđenja - prekidanog, nastavljanog, obeleženog sumnjivim svedočenjima, zamenom advokata, milionima evra kaucije - Županijski sud u Osijeku izreći će prvostepenu presudu savetniku u zagrebačkom fudbalskom klubu Dinamo Zdravku Mamiću.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tereti Mamića, njegovog brata Zorana, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara za izvlačenje oko 16 miliona evra iz Dinama i nanošenje štete budžetu od najmanje 1,6 milion evra za neplaćen porez.

USKOK zahteva da se optuženi osude na zatvorske kazne, bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu.

S druge strane, odbrana traži da optuženi budu oslobođeni svake odgovornosti i navode da USKOK nije dokazao nepravilnosti prilikom transfera fudbalera.

Za dva dela, za koja se tereti Mamić, zaprećena je zatvorska kazna od po deset godina, dok jedinstvena kazna ne može iznositi više od 15 godina zatvora.

Ukoliko bude osuđen na kaznu dužu od pet godina zatvora, Mamić će odmah biti sproveden u zatvor u Osijeku.

Sedamnaest hiljada stranica sudskih spisa

Pred televizijskim kamerama, baš kao što će se voditi i ceo proces, braća Mamić i ostali u procesu uhapšeni su u julu 2015. godine.

U potrazi za dokazima za poreske prevare, policija je upala u Mamićevu kuću, fudbalski klub Dinamo, Fudbalski savez Hrvatske, ali je Mamić pritvoren tek kada se vratio sa priprema svog kluba u Sloveniji.

Povratak u Zagreb je odložio objašnjavajući da „mora mamu voditi još jednom na popodnevno kupanje" u Moravskim Toplicama, gde je boravio.

Posle desetak dana i položene kaucije od 1,6 milion evra, svi optuženi pušteni su na slobodu.

Ponovo su privedeni u novembru iste godine, USKOK ih je tada optužio za izvlačenje iz kluba novca od transfera igrača.

Proveli su mesec dana u pritvoru, da bi sud prihvatio Mamićeve garancije u vidu kuće u Sesvetama i novca.

Sudski proces vodi se u Osijeku, a sudski spisi broje neverovatnih 17 hiljada stranica.

Mamić je tokom suđenja promenio advokate - sa Jadrankom Sloković i Čedomirom Prodanovićem posvađao se u sudnici, izvređao ih je i otpustio.

Lovren i Modrić, Liverpul, 2. jun 2018.
Reuters
Dejan Lovren (levo) i Luka Modrić (desno) svedočili su u odbranu Mamića, ali se sumnjiče za lažno svedočenje

Saslušano je 97 svedoka, od kojih i dva hrvatska reprezentativca - Dejan Lovren i Luka Modrić.

Obojica su optuženi za lažno svedočenje.

Mamić je sa suđenja udaljavan zbog vređanja suda i neprimerenog ponašanja - sedam meseci, dokazi su izvođeni bez njegovog prisustva.

Dolaske na suđenja koristio je da bi se slikao sa građanima Osijeka, davao im novac, a posebno je častio građevinare koji su obnavljali zgradu osiječkog Suda.

Na poslednjem ročištu, Mamić je u završnoj reči rekao da mu je porodica „samlevena" i zamolio sudiju „da se vodi strukom i pravdom".

Trgovački putnik pre fudbala

Put Zdravka Mamića do sudnice u Osijeku počeo je u Bjelovaru, gradu gde su se njegovi roditelji doselili posle gastarbajterskog staža u Nemačkoj.

Porodica Mamić vodi poreklo iz Tomislavgrada (nekadašnjeg Duvna), u Bosni i Hercegovini - odakle i danas Mamiću često stiže podrška na društvenim mrežama.

U tom gradu je u avgustu 2017. godine ranjen pucnjima u nogu dok je bio na groblju. Brzo se oporavio i vratio redovnim aktivnostima.

Zdravko Mamić se u mladosti bavio fudbalom, ali je ubrzo proglašen za netalentovanog - za razliku od brata Zorana, koji je bio uspešniji igrač, potom i trener, partner bratu u različitim poduhvatima, ali u jednom trenutku i veliki rival.

-
BBC

Često ističe da mu je prvi posao bilo prodavanje stiropora navijačima Dinama, sa kojima je gotovo celu karijeru u sukobu, da bi mogli da sede na stadionu u Maksimiru.

Dvanaest godina radio je kao trgovački putnik za Kožarsko-tekstilni kombinat iz Zaječara, pa za slovenačku Lesninu.

Pokušao je da se oproba u politici.

Iako sebe opisuje kao pristalicu HDZ-a, 2009. godine podržao je kandidaturu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za predsednika Hrvatske.

Rekao je tada za RTL da u tom slučaju, „ne treba isključiti" mogućnost da se on sam kandiduje za gradonačelnika hrvatske prestonice.

Mamićeva era u Dinamu

Od zagrebačkog Dinama, Mamić je napravio centar razvoja igrača koji je uvezan sa čitavim nizom drugih klubova u kojima fudbaleri imaju priliku da se razvijaju i igraju utakmice.

Naizgled jednostavan sistem funkcioniše tako što Mamić dovodi mlade i neafirmisane igrače koje potom prodaje za milionske svote evropskim klubovima.

„Pronašao sam izbeglice iz Obrovca i Zenice, ulagao u njihov razvoj, doveo ih svojim autoritetom u Dinamo, prodao ih, doneo klubu milione, igračima milione, državi uplatom poreza, i ovde sedim kao okrivljenik", rekao je sam Mamić tokom suđenja pred Županijskim sudom u Osijeku.

Slavlje u finalu Kupa, Vinkovci, 23. maj 2018.
Reuters
Dinamo je u 21. veku osvojio 13 titula prvaka Hrvatske i 11 trofeja pobednika Kupa Hrvatske - na slici je proslava poslednjeg trofeja

Fudbalski funkcioneri u regionu često na njegov sistem gledaju kao na uzor jer - donosi zaradu od prodaje igrača uz titule i uspehe u evropskim kupovima.

Sa druge strane, Mamić je u konstantnom sukobu sa navijačima Dinama jer ga optužuju da je vlasništvom nad igračima oštetio klub.

Kroz menadžerske agencije, čiji je bio formalni ili neformalni vlasnik, Mamić je upravljao karijerama većine hrvatskih reprezentativaca.

Neki od ovih transfera, ali i odnosa Mamića sa igračima, deo su sudskog procesa koji stiže do kraja.

Saznajte koliko ste korumpirani

Priča o ženskom fudbalu kroz 10 muzejskih eksponata

„Gladan" pažnje

Mamićeve godine u Dinamu obeležene su i njegovim medijskim nastupima koji su bili veoma česti i uvek su privlačili veliku pažnju.

Poslednji u nizu imao je dve večeri pred donošenje presude.

U direktnom prenosu na svojoj Fejsbuk stranici, pokazao je navodne SMS poruke koje su razmenjivali čelnici USKOK-a i sudije u njegovom procesu.

Tvrdi da ne zna ko mu ih je dostavio, spekulišući „da je to možda sam bog učinio".

Hapšenje Mamića, Malme, 17. avgust 2011.
Getty Images
Mamić je zadržan u policijskom pritvoru i u Švedskoj 2011. godine, kada je posle utakmice Dinama sa Malmeom pokušao da spreči policiju da uhapsi navijače Dinama

Model je to po kome je Mamić funkcioniše pune tri decenije.

U više navrata, snimljen je kako pleše uz taktove folk muzike, gotovo da izvodi kompletan striptiz, viče i psuje.

Daleko su ozbiljniji slučajevi bili nazivanje novinara Boruta Šipsa „mučkim đubretom" uz čitav niz vulgarnosti i uvreda, zbog čega je kažnjen sa dve hiljade evra.

Osuđen je i zbog diskriminacije i uznemiravanja nekadašnjeg hrvatskog ministra prosvete i sporta Željka Jovanovića.

Mamićeve uvrede Jovanovića bile su na nacionalnoj osnovi i osporavale su pravo da Srbin bude ministar sporta u Hrvatskoj.

Morao se javno izviniti i LGBT zajednici zbog opaske da homoseksualca „ne može da vidi kao člana reprezentacije već samo kao baletana, tekstopisca i novinara".

Javno se sukobljavao sa venčanim kumom, trenerom Miroslavom Blaževićem, pa i sa bratom Zoranom.

Tri decenije afera

Mamić je od 90-ih godina akter mnogobrojnih afera, od kojih su neke došle i do suda.

Privatizacija bjelovarske Drvne industrije Česma, pretnje direktoru svog fudbalskog kluba, klevetanje nagrađivane novinarke, šamaranje riječkog šefa tajne policije, pretnje smrću ocu jednog mladog fudbalera, otkrivanje dosijea navijača Dinama - lista slučajeva gde figurira Zdravko Mamić veoma je duga.

Da Silva u dresu Arsenala, 23. februar 2008.
PA
Transfer Eduarda da Silve iz Dinama u Arsenal vredeo je više od 13 miliona evra i jedan je od najviših u regionu

Sve do aktuelnog procesa, jedno od najpoznatijih suđenja Mamiću bilo je u sporu sa hrvatskim reprezentativcem brazilskog porekla Eduardom da Silvom.

Najpre je zagrebački Opštinski sud 2014. godine proglasio ništavnim ugovore Zdravka Mamića i njegovog sina kojim su ostvarili pravo na četvrtinu svih primanja da Silve, i to sve do kraja njegove karijere.

Ipak, Županijski sud je 2015. godine ovu presudu poništio, a da Silva najavio da će se žaliti i Vrhovnom sudu i FIFA.

Na kraju su se da Silva i Mamić sve dogovorili, pa je bilo reči i o njegovom povratku u Dinamo 2016. godine.

(BBC News, 06.05.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »