MMF poručio Sjedinjenim Državama da paze na inflaciju i protekcionizam

Beta 14.06.2018

Rast američke ekonomije će se ubrzati, podstaknuti fiskalnim podsticajima vlade, ali se valja čuvati od "iznenadnog" inflacionog rizika i uticaja potencijalnih protekcionističkih mera, upozorio je u četvrtak MMF.

U godišnjem pregledu najveće ekonomije sveta, Međunarodni monetarni fond potvrđuje projekciju rasta od 2,9 odsto u ovoj godini i 2,7 odsto 2019. godine, što će biti "najduži period rasta" u istoriji iz Sjedinjenih Država.

Međutim, upozorio je MMF, "veći je rizik od iznenadne inflacije" i potencijalno negativnog uticaja novouvedenih tarifa na uvozni čelik i aluminijum.

Na dobroj stran je što se očekuje da će većina ekonomije sveta imati kratkoročne koristi od pozitinog uticaja privrednih kretanja u SAD, kaže MMF, naglašavajući spektakularne performanse tržišta rada.

Izgleda da je američka privreda "iznad punog zaposlenja" po stopi nezaposlenosti (3,8 odsto), približavajući se "nivoima koji se nisu viđeni od kraja šezdesetih godina", kaže Fond u svom izvještaju.

Ali MMF naglašava da značajan fiskalni podsticaj, kroz smanjenje poreza i povećanje potrošnje, dolazi u punom ciklusu rasta i stoga će "povećati rizike za Sjedinjene Države i globalnu ekonomiju".

Fond je još jednom uznemiren rastom duga SAD, čime će deficit za više od 4,5 odsto nadmašiti ukupan bruto-domaći proizvod (BDP), i što je dug udvostručen za tri godine.

Iako je administracija Trump otišla u rat protiv američkog trgovinskog deficita, MMF priznaje da su "neželjeni sekundarni efekti slobodne trgovine sve veći problem".

Bez kvalifikovanja trgovinskih ograničenja američke vlade - kao što su tarife - kao "protekcionističkih", međunarodna organizacija upozorava da ona mogu imati "negativne posledice za ekonomije Sjedinjenih Država i njenih trgovinskih partnera".

MMF poziva te zemlje da "reše trgovinske sporove bez pribegavanja tarifama i drugim barijerama".

Vašington je u ime svoje "nacionalne bezbednosti" nametnuo tarife za uvoz čelika i aluminijuma, naročito iz Kine, Evrope i njenih blisko-trgovinskih partnera, Kanade i Meksika.

Ovaj rizik će verovatno "stvoriti ciklus odmazde", upozorava MMF, u kojem će "zemlje da opravdaju ograničenja uvoza interesima svoje nacionalne sigurnosti", narušavajući ponudu američkih multinacionalnih kompanija, ali pogađajući "najugroženije zemlje u razvoju".

MMF takođe strahuje da adašnja ekonomska politika Sjedinjenih Država ima "značajne reperkusije na kompanije, domaćinstva i zaduženost stranih zemalja", posebno onih koje su u velikoj meri zadužene u dolarima.

"To bi moglo dovesti do preokreta tokova kapitala", ojačavajući američki dolar, što zabrinjava međunarodnu instituciju.

(Beta, 06.14.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »