BBC vesti na srpskom

Republikanci i demokrate javno kritikovali Trampa nakon sastanka

Tramp veruje u Putinovu izjavu da se Rusija nije mešala u američke izbore.

BBC News 17.07.2018
Predsednik Tramp i Putin u Helsinkiju, 16. jul 2018.
Reuters
Tramp i Putin razgovarali su samo u prisustvu prevodilaca

Američkom predsedniku Donaldu Trampu upućene su salve kritika jer je branio Rusiju povodom afere o mešanju u američke izbore 2016. godine.

Na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Finskoj, Tramp je rekao da Rusija nije imala razloga da se meša i tako se suprostavio izveštaju američkih obaveštajnih agencija.

Najmoćniji republikanac u kongresu, predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan, rekao je da Tramp mora da uvidi da „Rusija nije naš saveznik".

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije, Dan Koats, izjavio je da je Rusija odgovorna za „kontinuiran i sveprisutan pokušaj" podrivanja američke demokratije.

Putin je demantovao ove navode.

Američki i ruski predsednik u Helsinkiju su skoro dva sata razgovarali u formatu jedan na jedan.

Šta je Tramp rekao?

Po završetku razgovora, Tramp je na pitanje novinara o ruskom mešanju u američke izbore rekao: „Predsednik Putin kaže da nije Rusija. Ne vidim razloga zbog čega bi bila".

Tramp je nešto ranije izjavio da su loši odnosi sa Rusijom posledica prethodnih američkih administracija, a ne ruskog delanja.

Američke obaveštajne službe zaključile su u 2016. da je Rusija pokušala da utiče na izbore protiv Hilari Klinton, kampanjom sajber napada i lažnim vestima na društvenim mrežama koje je odobrila zvanična Moskva.

Tramp je nakon toga rekao rekao da ima „veliko poverenje u svoje obaveštajce".

Reakcije u SAD

Istaknuti republikanci i demokrate kritikovali su Trampa.

„Ne postoji moralna jednakost između Sjedinjenih Država i Rusije, koja je i dalje neprijateljski nastrojena našim najosnovnijim vrednostima i idealima", rekao je Rajan.

Dodao je da „nema sumnje da se Moskva mešala u izbore 2016".

Senator Džon Mekejn, jedan od ključnih članova odbora za oružane snage, rekao je da je Trampov nastup na sastanku bio „sraman".

„Ni jedan predsednik se do sada nije tako ponizio pred jednim tiraninom".

Republikanac i senator Lindsi Grejam, koji je takođe član odbora za oružane snage Senata napisao je na tviteru da je samit „propuštena prilika... da se traži odgovornost Rusije za mešanje 2016. godine".

Lider demokrata u senatu Čak Šumer rekao je da je Trampov pristup „ojačao naše neprijatelje i oslabio našu odbranu i odbranu naših saveznika".

Bivši šef CIA Džon Benan rekao je da Trampova konferencija za novinare „nije ništa manje od akta izdaje".

„Ne samo da su Trampove reči bile imbecilne nego je on potpuno u Putinovim rukama. Republikanci patriote gde ste???", napisao je na Tviteru.

Međutim potpredsednik Majk Pens branio je samit i pohvalio predsednika Trampa.

Neki američki političari zahtevali su od Trampa da odustane od razgovora nakon što je prošle nedelje podignuta optužnica protiv dvanaest ruskih vojnih obaveštajaca za hakovanje predsedničke kampanje kandidata demokrata Hilari Klinton.

Šta je rekao Putin?

Putin je nakon sastanka ponudio američkim istražiteljima da posete Rusiju i ispitaju osumnjičene.

Ali, za uzvrat bi Rusija zahtevala sličan pristup ljudima u SAD za koje sumnja da su umešani u kriminalne aktivnosti.

U kasnijem intervjuu za Foks Njuz (Fox News), Putin je rekao da je „krajnje smešno" što neki veruju da bi Rusija mogla da utiče na američke izbore.

Dodao je da američko-ruski odnosi ne bi trebalo da budu „talac" unutrašnje političke borbe u Americi.

Trampi Putin posle sastanka u Helsinkju
EPA
Putin - sastanak sa Trampom je bio koristan

Putin je optužio Veliku Britaniju za „neosnovane optužbe" protiv Moskve zbog nedavnog trovanja bivšeg sovjetskog špijuna Sergeja Skripalja i još troje osoba nervnim agensom novičokom.

„Voleli bi smo da dobijemo makar nekakav dokument, dokaz o tome. Ali niko nam to ne daje".

Isti je slučaj i sa optužbama o mešanju u izborni proces u Americi", rekao je ruski predsednik.

Putin je opisao sastanak u Helsinkiju kao „iskren i koristan", dok je Tramp rekao da je to bio „vrlo produktivan dijalog".

Tramp je izjavio da američko-ruski odnosi „nikada nisu bili gori", nego pre njihovog sastanka, ali da se sada sve promenilo.

Odnosi između Rusije i zapada zategnuti su od aneksije Krima 2014. godine i zbog ruske podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

(BBC News, 07.17.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »