BBC vesti na srpskom

Plaćanje tokom kampanje u SAD: Tramp tvrdi da je sve bilo legalno

Lider SAD se ne slaže da je, time što je platio dve žene u kampanji, prekršio pravila.

BBC News 23.08.2018
Sa leva: Kajl Koen, Donald Tramp, Stormi Denijels i Ken Medugal, kolaž
Getty Images
Sa leva: Kajl Koen, Donald Tramp, Stormi Denijels i Ken Medugal

Američki predsednik Donald Tramp insistira da plaćanjem dve žene, koje su navodno imale veze sa predsedničkom kapmanjom 2016. godine, nije prekršio pravila te kampanje.

Ovo je izjavio nakon što se njegov bivši advokat, Majkl Koen, izjasnio krivim za kršenje zakona tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

U intervju za Fox & Friends, Tramp je rekao da je žene platio sam, a ne iz kampanje.

On je u prošlosti demantovao uopšte znanje o jednoj od isplata.

Tramp je takođe optužio Koena da izmišlja priče da bi dobio lakšu kaznu.

U intervjuu za Fox & Friends, koji će biti emitovan u četvrtak, Tramp je odgovorio na pitanja o isplati troškova insistirajući da nisu „prekršena pravila kampanje".

„To je došlo od mene. Tvitovao sam o tome. Nije došlo iz kampanje", rekao je on i dodao da je za isplate saznao tek „kasnije".

Njegovi komentari u suprotnosti su sa izjavom koju je ranije pod zakletvom izneo Koen, koji je rekao da mu je predsednik naložio da izvrši plaćanja.

U julu je Koen je objavio audio snimke njega i Trampa, u kojima raspravljaju o jednoj od isplata pre izbora.

Da li je Tramp kontradiktoran?

U svojim prvim javnim komentarima, u aprilu, o navodnoj aferi sa porno zvezdom Stormi Denijels, Tramp je negirao da je znao za uplatu od 130.000 dolara, koja je uplaćena preko njegovog tadašnjeg advokata Koena.

Denijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, navela je da su ona i Tramp imali seks u hotelskoj sobi 2006. godine.

Majkl Koen
Getty Images
Koen je rekao da bi primio metak za Trampa

Na pitanje novinara u Air Force One, da li je Tramp imao saznanja o tome odakle Koenu novac da plati Denijels, predsednik je tada odgovorio: „Ne znam".

Sledećeg meseca, Tramp je zvanično objavio da je isplatio Koenu između 100.000 i 250.000 dolara za troškove nastale 2016. godine.

Zašto je Koen platio?

Neotkrivene isplate da se zataškaju neprijatne priče o političkom kandidatu - mogu da se tretiraju kao kršenje američkih zakona o finansiranju kampanje.

I tužitelji i Koen se slažu da je advoat kršio zakone o finansiranju kampanje time što je rukovodio plaćanjima.

Koen, koji je bio lični advokat Trampa više od jedne decenije, priznao je da je preneo sredstva na dve žene - ispostavilo se da su to Denijels i bivši model Plejboja Karen Mekdugal.

Koen izlazi iz suda
Reuters
Bivši Trampov advokat, Majkl Koen, izjasnio se krivim za kršenje zakona tokom predsedničkih izbora 2016. godine

U utorak, on se izjasnio krivim za osam krivičnih prijava, uključujući utaju poreza, prevare u bankama i povrede finansiranja kampanje.

Rekao je da je platio dvema ženama, koje su tvrdile da imaju vezu sa Trampom, odnosno jednim od predsedničkih kandidata, što je jasno ukazivalo na Trampa.

Koen je rekao da je isplata izvršena u „svrhe uticaja na izbornu kampanju [2016]."

Koenov advokat Lani Dejvis je pitao zašto se ne goni američki predsednik zbog zločina koje je Koen priznao da je počinio u njegovo ime.

Šta se dalje dešava?

Koen je postigao sporazum o priznavanju krivice sa tužiocima, koji bi mogli da mu smanje zatvorsku kaznu sa 65 na pet godina i tri meseca.

Istog dana kada se Koen izjasnio krivim, porota je osudila bivšeg predsednika Trampove kampanje Paula Manaforta za bankarske i poreske prevare.

To je bilo prvo krivično suđenje koje je vodio istraživački tim bivšeg šefa FBI Roberta Mulera.

Muler istražuje tvrdnje o mešanju Rusa u predsedničke izbore 2016. godine. Istraga treba da utvrdi spregu između Trampove kampanje i Rusije, odnosno da li je ona postojala.

Rusija je negirala tvrdnje da je ometala izbore.

Nema potvrde da će Koen razgovarati o Rusiji.

Tramp u Zapadnoj Virdžiniji
Getty Images
Prema američkom zakonu o kampanji, nezakonito je da američki građanin traži od stranaca donacije ili doprinose za kampanju

Međutim, Dejvis kaže da će njegov klijent rado razgovarati o tome šta zna o računarskom hakingu kojim je Tramp uništio Hilari Klinton.

U leto 2016. objavljena je neprijatna prepiska sa Demokratskim nacionalnim komitetom (DNC).

Članovi ruske obaveštajne službe su od tada optuženi u odsustvu za hakovanje.

Koen takođe zna, rekao je gospodin Dejvis, šta se dešavalo na sastanku u Tramp Taueru u Njujorku, u junu 2016. godine, između pomoćnika Trampa i ruske delegacije koja je obećavala političku „prljavštinu".

Trampov sin, Donald Tramp Junior, otišao je na sastanak sa uverenjem da će mu biti ponuđeni „zvanični dokumenti i informacije koje bi inkriminisale" Hilari Klinton.

Prema američkom zakonu o kampanji, nezakonito je da američki građanin traži od stranaca donacije ili doprinose za kampanju - iako su pravni eksperti podeljeni u tome da li informacija podrazumeva kršenje ovog pravila.

Predsednik Tramp je demantovao da je unapred znao za sastanak.

Međutim, prema američkim medijima, Koen je rekao da je Tramp prethodno znao za sastanak i da je spreman to da kaže, ako bude ispitivan u okviru istrage o Rusiji.

(BBC News, 08.23.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »