Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi Svetske banke

Beta 31.10.2018

Srbija je na novoj Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke, na kojoj je rangirano 190 ekonomija, na 48. mestu po lakoći poslovanja, za pet mesta niže nego pre godinu dana, objavila je danas Svetska banka.

Najbolje pozicionirana Srbija je po pribavljanju građevinskih dozvola, na 11. mestu, pri čemu je pre godinu dana bila 10, a najslabije je ocenjena oblast priključenje na elektromrežu, gde je 104. a bila je 96.

Svetska banka je navela da je glavni razlog za pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja.

"Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Regionalni menadžer IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek istakao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

"Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju Duing biznis 2018 iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju Duing biznis 2019", rekao je Lubek.

On je istakao da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema pokazateljima koji se mere u izveštaju i da smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

U regionu su sprovedene ukupno 54 poslovne reforme u odnosu na 43 reforme prethodne godine a gotovo sve od 23 ekonomije regiona su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mesta i podstiču privatno preduzetništvo.

Regionu pripadaju dve od 10 najbolje rangiranih ekonomija, pri čemu se Gruzija popela na 6. mesto, a Makedonija je popravila plasman za jedno mesto i zauzela 10. mesto.

U regionu su i dve države koje spadaju među one koje su ove godine ostvarile najveće pomake, Azerbejdžan i Turska.

Kako je navela Svetska banka, ekonomije regiona su u protekloj godini generalno usmerile svoje reformske napore ka unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i plaćanja poreza, putem devet odnosno osam reformi.

Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora i u proseku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po ceni od 2,6 odsto vrednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 odsto u privredama OECD uz isto potrebno vreme.

Međutim, region nastavlja da beleži slabije rezultate u pogledu priključivanja na elektromrežu. U proseku, 325 odsto dohotka po stanovniku je cena koju firma treba da plati da bi dobila priključak na elektromrežu, u odnosu na 64 odsto u privredama OECD.

Od kada je 2003. godine počeo da se objavljuje izveštaj Duing biznis, osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i Centralnoj Aziji.

Kao rezultat toga, prosečno vreme za osnivanje firme je drastično smanjeno na 14 dana sa 44 dana 2003.

Vreme koje je neophodno da preduzeće pripremi, prijavi i plati poreze je prepolovljeno na 227 sati, sa 483 sata 2005.

U 16. godišnjem izveštaju Svetske banke se navodi da su od početka juna 2017. do početka maja 2018. širom sveta registrovane rekordne 324 reforme i da je 128 ekonomija znatno unapredilo regulativu kako bi olakšalo poslovanje.

Svetska banka je objavila da su najveći reformatori u posmatranom periodu bili Avganistan, Džibuti, Kina, Azerbedžan, Indija, Togo, Kenija, Obala Slonovače, Turska i Ruanda.

Navodi se i da je trećina svih regulatornih reformi u oblasti poslovanja ubeležena u ekonomijama podsaharske Afrike, ukupno 107.

(Beta, 10.31.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »