Haradinaj pismo premijerke Brnabić albanskom premijeru Ediju Rami nazvao sramnim

Beta 25.12.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pismo premijerke Srbije Ane Brnabić, u kojem ona od premijera Albanije Edija Rame zahteva da preispita priznanje nezavisnosti Kosova nazvao "sramnim" i rekao da taksa na srpske proizvode neće biti ukinuta dokle god se Srbija bude tako ponašala.

Haradinaj je tokom posete štandu organizacije "Autizam govori" na prištinskom trgu Zahira Pajazitija rekao da je Brnabić "bez stida" pisala premijeru Rami zahtevajući da preispita podršku koju Albanija daje Kosovu.

"Taksa je naše pravo i mi štitimo svoju bezbednost. Premijerka Srbije Brnabić nastavlja da piše pisma brojnim vladama i bez stida je poslala pismo premijeru Albanije Ediju Rami u kojem traži povlačenje priznanja. Tako da sve dok Srbija ima takav pristup, jasno je zbog čega smo tako delovali", kazao je Haradinaj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je premijeru Albanije Ediju Rami dva pisma u kojima je zatražila da Albanija još jednom sagleda poziciju podrške za Kosovo koje je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

U pismima koja je razmenio sa premijerkom Srbije, Rama je izrazio čuđenje na njen zahtev, pozivajući se na patnje koje je Srbija izazvala stanovicima Kosova u 20. veku, kao i na sadašnje prepreke za učlanjenje u međunarodnim organizacijama, navode prištinski mediji.

Brnabić je u  pismu optužila prištinske institucije da su "negativni činilac koji utiče da sve u regionu ide loše", preneli su mediji na Kosovu.

"Kao što kažete u oba pisma moja je zemlja uspostavila najveće poverenje sa Kosovom i njegovim vlastima. Ovo je stvarno naša prirodna veza kao jedne nacije, što proizlazi ne samo od naših posebnih veza sa Kosovom, već je tu značajnije i angažovanje međunarodne zajednice i samog Kosova u jačanju državnosti i izgradnji demokratske, multietničke i multikonfesionalne zemlje", napisao je Rama.

U pismu predsednici Vlade Srbije koje je uputio 3. decembra 2018. Rama je naveo da je "patnja Kosova tokom poslednjeg rata posledica politike uništavanja koju je vodila Srbija".

"Za deset godina nezavisno svedoci smo da Kosovo radi na lečenju rana koje su izazvane politikom uništavanja i etničkog čišćenja i sada polako ide ka konsolidaciji nezavisnosti, dobre vladavine i evroatlanske perspektive", napisao je Rama.

Albanski premijer je ukazao i da je većina zemalja članica UN priznala Kosovo, kao i na uspostavljanje diplomatskih odnosa i mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, što su prema njemu dokazi za napredak Kosova.

"I oni koji ne priznaju Kosovo prihvataju ga kao regionalnog partnera od poverenja žednog da doprinese bogatom, sigurnom i bezbednom Balkanu", dodao je Rama.

Rama je istakao da je za njega nerazumljivo da prihvati zahtev premijerke Srbije da Albanija još jednom "sagleda stav u vezi sa podrškom nezavisnosti Kosova".

"Pozicija Albanije je da je Kosovo nezavisna i suverena država i da sama donosi svoje odluke koje Srbija i druge zemlje treba da poštuju, kao izraz suverene volje naroda Kosova izražene kroz svoje rukovodioce koji su izabrani na demokratski način", napisao je Rama i dodao da nezavisno od suprotnih stavova o Kosovu Albanija i Srbija treba da nastave saradnju na regionalnom i međunarodnom planu.

(Beta, 12.25.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »