Unikredit očekuje ekonomski rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi i u 2019.

Beta 16.01.2019

Analitičari italijanske bankarske grupe Unikredit (UniCredit) procenili su da će region Centralna i istočna Evropa (CIE) verovatno održati zdrav rast i u 2019. godini, saopšteno je danas. 

Ključni pokretači za to biće strana direktna ulaganja, EU fondovi i digitalna transformacija.

Na godišnjem Juromani (Euromoney) forumu u Beču Unikredit je održao radionicu posvećenu perspektivama i očekivanjima u regionu CIE.

Predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja tog regiona (oko tri odsto ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem.

"Nakon cikličkog vrhunca u 2017. godini (4,6 odsto isključujući Rusiju i Tursku) i prosečnog rasta BDP-a od 3,7 odsto u 2018. godini, privredni rast regiona verovatno će ostati iznad potencijala u 2019. (oko 3,2 odsto u proseku), ali bi mogao da uspori u 2020. godini usled potencijalno slabije globalne trgovine", navodi se u saopštenju Unikredita.

Dodaje se da članice EU u regionu CIE imaju potencijal da zabeleže bolje rezultate od drugih regiona sa tržištima u nastajanju zahvaljujući manjem oslanjanju regiona CIE na priliv stranog kapitala, većim fiskalnim podsticajima, labavijim finansijskim uslovima, pristupu EU fondovima i pozitivnom uticaju cena dobara koje su pale.

Slovačka, Bugarska i Mađarska će, kako su procenili stručnjaci Unikredita, zabeležiti najsnažniji rast BDP-a u 2019. u regionu CIE.

"Najveća ograničenja za ekonomski rast u tom regionu predstavljaju: pooštravanje uslova na tržištima rada, pogotovo u Češkoj i Mađarskoj, kao i mogući tvrdi Bregzit, što bi bilo štetno zbog novih trgovinskih prepreka koje bi mogle da negativno utiču kako na izvoz regiona CIE, tako i na investicije. Slovačka i Češka predstavljaju najranjivija tržišta regiona CIE u odnosu na nepovoljne okolnosti Bregzita. Rusija i Turska mogle bi da slede drugačije trendove, kao što je to bio slučaj u 2018. godini", navodi se u saopštenju.

Ukazano je da će domaća potražnja, a pogotovo potrošnja, pokretana niskom stopom nezaposlenosti i višim zaradama, predstavljati glavne izvore rasta za privrede u regionu CIE, dok će izvoz biti podložan potencijalnom cikličkom usporavanju tokom nekoliko narednih godina.

Direktne strane investicije, koje su u prošlosti bile jedan od glavnih pokretača ekonomske transformacije regiona – pogotovo u pogledu transfera tehnologije i znanja – i dalje će, kako je istaknuto, ostati važne, ali manje nego u prethodnoj deceniji.

Stopa direktnih stranih investicija u odnosu na BDP ostala je iznad oko 2,5 odsto tokom 2016-2018. tako da se očekuje da će ostati na sličnom nivou tokom sledećih nekoliko godina, procenili su analitičari Unikredita i naveli da direktna strana ulaganja dodatno nadopunjuju doprinosi EU fondova u državama regiona CIE koje su članice Evropske unije.

"Digitalna transformacija predstavlja dodatne prilike za rast u regionu. Rasprostranjenost interneta  u državama regiona CIE povećala se za 20 odsti od 2010. tako da sada obuhvata blizu 75 odsto populacije mereno brojem pojedinaca koji koriste internet. Rasprostranjenost korišćenja mobilnih telefona u državama regiona CIE iznosi 120 odsto mereno brojem mobilnih pretplata na 100 stanovnika", piše u saopštenju Unikredita.

Navedeno je da se posle dinamične 2018. godine kada je reč o spajanjima i preuzimanju banaka u CIE mogu očekivati slične tržišne aktivnost i u 2019. godini koju pokreću tržišta Jugoistočne Evrope zahvaljujući već najavljenim ponudama i inicijalnim javnim ponudama, smanjenju izloženosti rizicima nekih regionalnih grupa, kao i privatizacijama u pojedinim zemljama ( Sloveniji i Srbiji).

Analitičari Unikredit banke očekuju da u 2019. godini rast kreditiranja u bankarskom sektoru u CIE, isključujući Rusiju i Tursku bude oko četiri do 4,4 odsto, pri čemu će kreditiranje građanstva rasti brže od kreditiranja preduzeća.

Ističe se da je povećano interesovanje za kreditiranje građana tokom poslednjih godina vidljivo i u strategiji banaka i u poslovnim područjima, kao što su osiguranje, upravljanje imovinom i lizing.

"Banke u regionu CIE još mogu da pronađu prostora za rast kreditiranja putem pojednostavljivanja procesa kreditiranja i putem digitalizacije kako bi mogle da ponude personalizovane opcije za proizvode i usluge", navedeno je u analizi.

Postojeći ciklus kreditiranja razlikuje se od onog u prošlosti budući da se likvidnost banaka u regionu CIE poboljšala, a stopa nenaplativih kredita se u regionu CIE, isključujući Tursku i Rusiju sa 14 odsto u 2014. godini smanjila na pet odsto u 2018.

Osim zdravog ekonomskog rasta, dugoročni potencijal za bankarstvo u CIE je, prema oceni analitičara u niskom odnosu kredita i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Dok mnoge zemlje evrozone imaju odnos kredita i BDP-a viši od 100 posto, sva tržišta u CIE trenutno imaju odnos manji od 70 posto, dok Rumunija, Mađarska, Srbija i Rusija imaju čak i manje od 50 odsto", procenili su analitičari Unikredita.

Korišćenje internet bankarstva je, kako su naveli, više nego udvostručeno između 2010. i 2017. godine u Češkoj, Mađarskoj, Turskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, a značajno se uvećava broj korisnika koji kupuju online usluge.

Region CIE, kako je procenjeno, i dalje ostaje važan pokretač rasta za Unikredit Grupu sa dodatno ojačanom vodećom pozicijom i nastavkom snažnog rasta broja klijenata u 2018. godini.

"Najveći smo zajmodavac u regionu CIE (64,2 milijarde evra ) sa 11,7 odsto tržišnog učešća (privatno i korporativno bankarstvo) u kreditiranju i sa snažnim rastom u poslednjih pet godina. UniCredit je rangiran na prvom mestu u Centralnoj i istočnoj Evropi u ukupnoj aktivi i u prvih pet u većini pojedinačnih zemalja CIE", rekao je direktor Divizije za poslovanje u CIE u Unikreditu Karlo Vivaldi.

(Beta, 01.16.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »