BBC vesti na srpskom

Male boginje: Američki kruzer zbog morbila morao u karantin

Niko ne sme da siđe sa kruzera, koji je navodno u vlasništvu Sajentološke crkve.

BBC News 02.05.2019
Cruise ship seen on Castries Port, Saint Lucia on 6 February 2019
Getty Images
Sveta Lucija je popularna destinacija za kruzere

Američki kruzer stavljen je u karantin na karipskom ostrvu Sveta Lucija, pošto je kod jednog putnika potvrđen slučaj malih boginja.

Zvaničnica sa Svete Lucije, doktorka Merlena Frederiks Džejms, izjavila je da su mislili da je „pametno da brod bude u karantinu".

Putnicima nije dozvoljeno da siđu sa broda, a navodno je reč o kruzeru Frivinds, koji je u vlasništvu Sajentološke crkve.

Američki NBC njuz navodi da je na brodu dugačkom 134 metra oko 300 putnika, pozivajući se na oblasku stražu Svete Lucije.

Ostvo nema mogućnost da prisilno zadrži brod i on bi po planu trebalo da isplovi u četvrtak u ponoć po lokalnom vremenu, prenosi NBC njuz.

https://www.youtube.com/watch?v=cWoaxPqmJpY

Šta se desilo?

Frederik Džejms je u video izjavi okačenoj na Jutjub izjavila da je Ministarstvo za slučaj malih boginja saznalo preko „dva pouzdana izvora".

Kako kaže, male boginje su veoma zarazna bolest, pa su odlučili da brod bude u karantinu.

„Samo jedna zaražena osoba može kašljanjem i kijanjem lako da zarazi sve druge. Zbog tog rizika smo mislili da je pametno da niko ne može da siđe sa broda".

Podsetila je i na dešavanja u Americi gde je stopa zaraženih od malih boginja najviša u poslednjih 25 godina.

„Doktor koji radi na brodu je potvrdio slučaj malih boginja, koji je sada u izolaciji i ta osoba je stabilno", kaže Frederik Džejms.

Sajentološka crkva se do sada nije oglasila.

Epidemija u Americi

Amerika poslednjih meseci imaju velike probleme sa malim boginjama.

Zvaničnici su nedavno izjavili da je ove godine zaraženo više od 700 ljudi, što je rekordan broj u poslednjih 25 godina.

Slučajevi malih boginja zabeleženi su u 22 savezne države, a najviše su pogođena deca, saopšteno je u ponedeljak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD.

Srbija i svet

Neki roditelji iz verski razloga, ili netačnih tvrdnji da vakcine izazivaju autizam, odluče da nevakcinišu decu, zbog čega i dalje postoji problem sa malim boginjama.

Kao odgovor na nedavne epidemije, imunizacija je u nekim zemljama postala obavezna.

Vakcinacija je obavezna i u Srbiji, a roditeljima koji to odbijaju mogu biti izrečene novčane kazne. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazne se kreću do 150.000 dinara.

U prethodnih godinu dana, 119 roditelja koji nisu vakcinisali decu proglašeno je krivim pred Prekršajnim sudom u Beogradu, a od toga je 36 roditelja kažnjeno novčanom kaznom u visini od 5.000 do 50.000 dinara, objavio je nedavno Tanjug.

Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je najavio i mogućnost uvođenja strožih kazni za roditelje koji u školu upisuju nevakcinisanu decu, što je izazvalo dosta polemike.

Italija je nedavno zabranila deci mlađoj od šest godina da idu u vrtiće ukoliko nisu vakcinisana, dok roditelji školaraca koji nisu vakinisani moraju da plate novčane kazne. I u Njujorku su nedavno propisane kazne za nevakcinaciju.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od početka 2019. godine prijavljeno četiri slučaja malih boginja - po jedan u Aleksincu i Bujanovcu i dva u Beogradu.

Prošle godine je prijavljeno 5.076 obolelih.

Većina obolelih - 94 odsto - nevakcinisana je, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

(BBC News, 05.02.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »