BBC vesti na srpskom

Policijska zaštita gradonačelniku Praga zbog navodne ruske zavere za njegovo ubistvo

Rusija je britko demantovala izveštaj u kome se tvrdi da je jedan ruski agent došao u Prag da otruje gradonačelnika.

BBC News 28.04.2020
Zdenek Hrib speaking at an event in Budapest, December 2019
Getty Images
Zdenjek Hrib je rekao za BBC na ruskom da je pod policijskom zaštitom ali nije mogao da kaže zašto

Gradonačelnik Praga potvrdio je da se nalazi pod policijskom zaštitom nekoliko dana po objavljivanju novinskog teksta u kojem se tvrdi da je bio meta zavere za izvršenje atentata.

Češki istraživački nedeljnik Respekt objavio je da je navodno jedan ruski agent koji je nosio otrov ricin stigao u zemlju pre tri nedelje.

Gradonačelnik Zdenjek Hrib je odbio da odgovori zašto je pod zaštitom, ali je rekao da mu je policija saopštila da je bio praćen.

Dmitrij Peskov, predstavnik za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, odbacio je pisanje lista, rekavši da je laž.

Češke bezbednosne službe i političari nisu potvrdili da se radi o zaveri. U članku Respekta se citiraju neimenovani obaveštajni izvori, a tvrdnje nisu potvrđene.

U razgovoru za BBC na ruskom, Hrib je rekao da ne može da kaže zašto mu je dodeljena policijska zaštita.

Međutim, potvrdio je da je prijavio vlastima kada je primetio da ga neko prati u blizini kuće u kojoj živi, te da je istu osobu video „više puta".

Dodao je da ne može da potvrdi da li policijska zaštita ima veze sa njegovom prijavom.

Hrib je takođe rekao da bi, da je ubijen, to „značilo da su ruske službe prešle crvenu liniju", ali je odbio da kaže da li je zaista postojala zavera, te da li je povezana sa Rusijom.

Gradonačelnik Praga je nedavno podržao odluku da se naziv trga na kome se nalazi zgrada ruske ambasade preimenuje po ubijenom ruskom opozicionom lideru.

U glavnom gradu Češke je ranije ovog meseca uklonjena statua ruskog heroja iz Drugog svetskog rata, maršala Ivana Koneva. Ovaj potez je razgnevio Moskvu.

Workers remove a statue of Ivan Konev in Prague
Getty Images
Radnici uklanjaju statuu maršala Koeva u aprilu 2020, tokom karantina uvedenog zbog epidemije korona virusa

Šta se tvrdi u članku?

Tekst je objavljen u češkom nedeljniku koji se bavi istraživačkim novinarstvom u ponedeljak.

Prema pisanju Respekta, jedan Rus koji je putovao koristeći diplomatski pasoš stigao je u češku prestonicu pre tri nedelje, noseći kofer u kojem je bio smrtonosni otrov ricin.

Čovek je odveden u rusku ambasadu diplomatskim vozilom, piše Respekt pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore.

Ondrej Kundra, autor članka, rekao je za BBC na ruskom da je čovek „radio za jednu od ruskih obaveštajnih agencija."

„Češka policija je dobila konkretne informacije o njemu i zaključeno je da predstavlja stvarnu pretnju za... gradske političare koji su poslednjih meseci kritikovali Kremlj", rekao je Kundra.

U članku se navodi da su i gradonačelnik Krib i Ondrej Kolar, načelnik jedne opštine u Pragu, sada pod policijskom zaštitom.


Zavera kao iz romana

Rob Kameron, BBC dopisnik iz Praga

Džon le Kare je većinu romana napisao u Kornvolu, ali ako danas traži inspiraciju, mogao bi da razmotri nekoliko meseci dugu posetu Pragu. Kada bude ukinut karantin, naravno.

Neverovatna priča o špijunaži i intrigama bi mogla lako da postane inspiracija za njegov sledeći roman. Evo, napisao sam prva dva pasusa umesto njega.

Crni mercedes sa ruskim diplomatskim tablicama klizi ka kapiji za dolaske na praškom aerodromu. Mišićavi muškarac koji nosi akten-tašnu ulazi brzo u limuzinu koja jednako brzo nestaje u oblaku prašine.

Jedan agent Bezbednosne obaveštajne službe gužva papirnu šolju u kojoj više nema kafe i baca je u kantu za smeće. Žmirkajući u pravcu odlazeće limuzine, podiže ruku i u rukav mrmlja nekoliko reči na češkom.

Da li je ova priča - baš kao i ovi pasusi - fikcija? Sama ideja da bi ruska obaveštajna služba GRU izvršila atentat na gradonačelnika jedne evropske prestonice svakako je plod mašte?

Pozivi brojnim izvorima na visokim položajima nisu otkrili ništa novo. Svi su nešto čuli. Niko ne može da potvrdi. Ali isto tako, niko neće da odbaci priču.


Češki dnevnik Denik N piše da su im tri izvora iz obaveštajnih krugova potvrdili da su kontraobaveštajni agenti upozorili vladu da pomenuti čovek predstavlja jasnu pretnju za lokalne političare - među kojima je i treći gradonačelnik, Pavel Novotni iz obližnjeg Reporija.

Dnevnik takođe tvrdi da je ova tema bila na dnevnom redu sastanka ministra spoljnih poslova Češke Tomasa Petričeka i ruskog ambasadora u ovoj zemlji, Aleksandra Zmejevskog.

Zuzana Stičova, predstavnica za štampu češkog ministarstva spoljnih poslova, rekla je za BBC da „neće komentarisati procurele informacije objavljene u medijima".

Dodala je da ministarstvo sarađuje sa bezbednosnim i obaveštajnim službama i „reaguje adekvatno na sve savete i informacije koje dobijamo o mogućim pretnjama."

„Činjenica je da se pre nekoliko nedelja jedan propisno akreditovani ruski diplomata vratio u Prag sa poslovnog puta i da su ga na aerodromu sačekale kolege", izjavila je Stičova.

Ko su političari?

I Hrib i Kolar su poslednjih meseci oštro kritikovali Putina i njegovu vladu.

Hrib je podržao planove o promeni imena trga na kojem se nalazi ruska ambasada u Pragu - trg sada nosi ime Borisa Nemcova, ruskog opozicionog lidera ubijenog u blizini Kremlja 2015. godine.

Rusija je od tada promenila adresu ambasade i prevela je na obližnju ulicu Korunovacni, pišu češki mediji.

Još je nekoliko gradova u svetu - Vašington i Viljnus, na primer, preimenovalo ulice i trgove ispred ruskih ambasada po Nemcovu.

Zdenek Hrib, left, appeared with Boris Nemtsov's daughter at the event to officially rename the square
Getty Images
Hrib, levo, zajedno sa ćerkom Borisa Nemcova, na obeležavanju zvaničnog preimenovanja trga u Pragu

Upitan da li žali zbog odluke da podrži promenu imena trga, Hrib je za BBC na ruskom rekao: „Ništa ne bih promenio."

Takođe je odbio da komentariše kako će sve ovo uticati na odnose Češke Republike i Rusije.

„Ovde, u Pragu, ne bavimo se spoljnom politikom", odgovorio je, dodavšu da je diplomatija „van ovlašćenja gradonačelnika Praga."

Kolar je takođe glasno podržao planove da se ukloni statua sovjetskog maršala iz Drugog svetskog rata Ivana Koneva, sa jednog trga u Pragu.

U Rusiji je Konev narodni heroj, a bio je prvi saveznički komandant koji je ušao u češku prestonicu 1945. godine, pošto su nacisti napustili grad.

Ali statua Koneva podignuta u Pragu 1980. godine izazvala je brojne kontroverze zbog njegove uloge u surovom suzbijanju mađarske revolucije 1956. i akcija preduzetih tokom takozvanog praškog proleća 1968.

Soviet forces in Prague in 1968
Getty Images
Sovjetske trupe izvršile su invaziju na Čehoslovačku 1968. godine

Spomenik je uklonjen ranije ovog meseca tokom trajanja karantina uvedenog zbog epidemije korona virusa - u akciji koju je osudio češki predsednik, opisavši čin kao „zloupotrebu vanrednog stanja."

Rusija je takođe najavila istragu slučaja uklanjanja statue.

Kolar je 2019. godine bio primoran da napusti Prag zbog onlajn pretnji koje je dobijao tokom rasprave oko uklanjanja statue.

Sovjetski savez je kontrolisao komunističku Čehoslovačku četiri decenije. Sovjetske trupe izvršile su invaziju na Čehoslovačku 1968, pošto je vlada te zemlje uvela niz reformi sa ciljem liberalizacije komunističke države.

Komunisti su izgubili vlast 1989. godine. Češka republika se prijateljski razdvojila sa Slovačkom u januaru 1993. godine.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

(BBC News, 04.28.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »