BBC vesti na srpskom

Izbori u Sloveniji: Ubedljiva pobeda novog opozicionog pokreta Sloboda, pokazuju izlazne ankete

Glasanje za redovnim parlamentarnim izborima obeležila visoka izlaznost i izbor novog lica u politici.

BBC News 24.04.2022
Ljubljana, april 2022.
Reuters

Birači u Sloveniji još jednom su potvrdili tradiciju i na parlamentarnim izborima odabrali su potpuno nova lica u politici, pokazuju rezultati izlaznih anketa koje je objavio slovenački javni servis.

Pokret Sloboda koju predvodi Robert Golob osvojio je ubedljivih 35,8 odsto glasova, pokazuje anketa RTV Slovenije.

Prema tim podacima, do sada vodeća Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše osvojila je 22,5 odsto.

U parlament će ući još samo tri liste: dosadašnja partnerka SDS-a Nova Slovenija sa 6,8 odsto, kao i opozicioni Socijalni demokrati (SD) sa 6,6 odsto i Levica sa 4,4 odsto.

Cenzus od 4 odsto, prema ovim podacima bio je previsok za stranke dva prethodna premijera - Marjana Šareca i Alenke Bratušek.

Prema ovoj računici, koalicija pokreta Sloboda, Socijalnih demokrata i Levice imala bi 54 mesta u parlamentu - dovoljno za formiranje nove vlade.

Na redovnim parlamentarnim izborima u ovoj zemlji pravo glasa imalo je nešto manje od 1,7 miliona ljudi, od čega je do 16 sati glasalo 49,3 odsto birača, pokazuju podaci Izborne komisije.

Izborna komisija objaviće svoje preliminarne rezultate tokom večeri.

Od 90 poslanika državnog parlamenta, dva pripadaju predstavnicima italijanske i mađarske nacionalne manjine, dok se za preostalih 88 nadmeću 21 lista stranaka i koalicija i za njih važi pravilo izbornog praga od četiri odsto.

Ljubljana, april 2022.
BBC
Državni zbor Slovenije

Sloveniju je do redovnih izbora dovela konzervativna vlada Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše koja je bila ubedljivo prva na izborima pre četiri godine.

Tada su manjinsku vladu najpre formirali Janšini protivnici na čelu sa kratkotrajnim premijerom Marjanom Šarecom - Stranka modernog centra Mira Cerara, Socijalne demokrate, Stranka Alenke Bratušek i Stranka penzionera, uz manjinsku podršku Levice.

Posle nepune dve godine, manjinska vlada je pala, a na vlast se treći put u poslednje tri decenije vratio Janez Janša.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.24.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »