BBC vesti na srpskom

Srbija i pravosuđe: Hapšenja u EPS-u i smene u Višem javnom tužilaštvu - šta znamo do sada

Dve tužiteljke Višeg javnog tužilaštva prebačene su na nova radna mesta i sklonjene sa predmeta o malverzacijama u EPS-u - dok one tvrde da su kažnjene za neposlušnost, iz VTJ navode da se radi o reorganizaciji posla i da je jedna od njih odugovlačila predistražni postupak.

BBC News 02.03.2023  |  Jovana Georgievski - BBC
tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić
Plakat podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, za koje piše da „slede hrabrost šefice rumunske Direkcije za borbu protiv korupcije Laure Koveši"

Samo dvadesetak dana posle donošenja seta zakona koji treba da obezbede veću nezavisnost pravosuđa u Srbiji, u toku je jedna od najvećih pobuna zbog navodnog ugrožavanja integriteta tužilaca.

Povod za nezadovoljstvo je premeštaj na nova radna mesta dve tužiteljke, od kojih je jedna vodila istragu o korupciji u velikom državnom sistemu Elektroprivredi Srbije (EPS) i po čijem nalogu je uhapšeno šest ljudi zbog sumnje da su oštetili preduzeće za 7,5 miliona američkih dolara.

Bojana Savović, doskorašnja zamenica javnog tužioca, u medijima je iznela tvrdnje da joj je oduzet predmet o zloupotrebama u EPS-u, kao i da njen nadređeni Nenad Stefanović kontroliše istrage u oblasti korupcije.

Njene tvrdnje osporilo je Više javno tužilaštvo (VTJ).

Obe strane se slažu oko jednog - u danima posle hapšenja u EPS-u, Savović i njena koleginica Jasmina Paunović prebačene su na nova radna mesta, iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.

Dok Savović tvrdi da je smenjena, iz Višeg javnog tužilaštva ističu da je u pitanju „izmena godišnjeg rasporeda poslova sa ciljem unapređenja efikasnosti rada".

Optužuju Savović da je sve to iskoristila „u političke svrhe i za lične interese".

Zbog, kako navodi, „neistinitih tvrdnji" koje kruže u javnosti, Stefanović se obratio Povereniku Državnog veća za samostalnost tužilaca i zatražio zaštitu od nedozvoljenog uticaja medija i političara, navodi se u zasebnom saopštenju VTJ.

Podršku tužiteljkama do sada su uputile brojne kolege, pojedine opozicione stranke i Sindikat zaposlenih policije.

U četvrtak, 2. mart au 15 sati počeo je skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović ispred Vlade Srbije u centru Beograda.

Slogan skupa je „Ne damo naše Laure" - Laura Koveši je nekadašnja šefica rumunske Direkcije za borbu protiv korupcije koja se smatra najzaslužnijom za porast broja suđenja za korupciju u Rumuniji i bila je mnogima trn u oku u tamošnjoj političkoj eliti.

Na skupu je zatražena ostavka republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, za koju su pojedini okupljeni advokati rekli da je „u hibernaciji".

Ko je Zagorka Dolovac pročitajte u ovom tekstu.

Okupljeni traže i ostavku višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića.


Pogledajte fotografije sa protesta:

tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić
tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić
tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić
tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić
tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić
tužiteljke, protest
Fonet/Marko Dragoslavić
tužiteljke, protest
Fonet/Marko Dragoslavić
tužiteljke, protest
BBC/Slobodan Maričić

U intervjuu Radio-televiziji Srbije 28. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se protiv šefa Višeg tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića „vodi politička hajka".

Tvrdi i da „pojma nema" o kome se u tom slučaju radi, te da „ne zna ni jedne, ni druge, ni treće tužioce" i da se nikada nije ni interesovao.

Pravosuđe u Srbiji godinama je rak rana, slučajevi se dugo ne rešavaju, pojedini postupci se odlažu u nedogled, a opozicija tvrdi da su pravosudni organi pod kontrolom vlasti i da se na sudije i tužioce vrše politički pritisci.

Vučić to negira i tvrdi da su upravo zahvaljujući stranci čiji je predsednik i usvojene izmene Ustava što je traženo i iz Evrope kako bi pravosuđe u Srbiji postalo nezavisno.

Evropska unija u pregovorima sa svim zemljama kandidatima za članstvo, ali i sopstvenim članicama, insistira upravo na vladavini prava, nezavisnom pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Šta kažu tužiteljke, a šta tužilaštvo

U poslednjoj nedelji februara, tužiteljka Savović privela je kraju istragu o malverzacijama u EPS-u i naložila hapšenje šestoro ljudi, za koje se sumnja da su finansijski oštetili javno preduzeće.

Osumnjičenima je određen pritvor, a pozicije na kojima su radili u EPS-u za sada nisu poznate javnosti.

Savović je ispričala da je uoči prvog saslušanja „sklonjena sa predmeta".

„Moj je utisak da je ovo bila pokazna vežba da bilo koji predmet koji radimo može da nam se u bilo kom momentu oduzme bez obzira koliko je važan i kompleksan", navela je u intervjuu za KRIK.

Savović je dodala da je istragu je preuzela tužiteljka Brankica Marić, za koju je rekla da se „i ranije interesovala za ovaj slučaj, pa je čak jedno vreme i paralelno vodila istragu, sastajući se mimo njenog znanja sa policajcima koji su učestvovali u istrazi".

Zajedno sa Savović, na novo radno mesto premeštena je i koleginica Jasmina Paunović.

U intervjuu za Insajder, Paunović tvrdi da je sa koleginicom kažnjena zbog suprotstavljanja usmenoj naredbi nadređenog Nenada Stefanovića.

Kako je objasnila, od njih je zatraženo da se pre podnošenja krivične prijave protiv uhapšenih konsultuju sa nadređenima.

Ocenila je da to „zadire direktno u samostalnost i integritet nas tužilaca".

Iz VTJ ističu da nije tačno da je Savović smenjena i da joj predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u oduzet, naveli su u saopštenju.

Kažu i da je hapšenje osumnjičenih obavljeno po nalogu Stefanovića i njegove prve zamenice Marić, kako „kako bi se postupanje ubrzalo, a s obzirom da je pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak".

Zbog čega je sve protestovao sektor pravosuđa u Srbiji

Tokom proteklih godina, advokati i zaposleni u pravosuđu su više puta izlazili na proteste.

Teme su bile brojne - od nacrta Zakona o policiji koji je u decembru prošle godine povučen, preko napada na kolege, do sudskih odluka.

U maju 2022. advokati su izašli na ulice zahtevajući da se ubrza rešavanje slučajeva ubistava i napada na kolege.

Nešto ranije, u martu te godine, protestovali su zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita kod banaka.


Pogledajte video: Trenutak hapšenja šefa mafije na Siciliji


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.02.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »