Popov o odnosu Srbije prema susedima: Bahatost koja skupo može da košta

Beta 03.08.2023

Srbija je, kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, jedan od ključnih spoljnih faktora nestabilnosti Bosne i Hercegovine, a osnovni uzrok tih loših odnosa je odnos Srbije prema Republici Srpskoj, odnosno njeno često svojatanje od strane čelnika Srbije, ocenio je danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

U izjavi za Dnevni evropski servis agencije Beta, Popov je rekao da, uz kratkotrajna poboljšanja, Srbija u kontinuitetu ima loše odnose sa ovom zemljom kao celinom.

"To smo imali još za vreme vladavine DOS-a kada je tadašnji premijer Vojislav Koštunica govoreći o Republici Srpskoj kao dragoj, ali privremeno odvojenoj od Srbije, izazvao međunarodni incident i oštru reakciju tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića", rekao je Popov.

On je kazao da vlast Srpske napredne stranke to "danas radi na još bahatiji način", a da je ulogu "skandal majstora" preuzeo Aleksandar Vulin, ranije kao ministar u Vladi, a sada kao šef Bezbednosno informativne agencije.

"Dok je njegov ministar govoreći o srpskom svetu usred Banja Luke govorio o ujedinjenju srpskih zemalja i na državnoj osnovi, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je za to vreme izigravao dobrog policajca ponavljajući stalno mantru kako Srbija poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine", rekao je Popov.

Vrhunac toga, dodao je, jeste slučaj dve studentkinje srpske nacionalnosti koje su isključene sa sarajevskog fakulteta zbog veličanja Ratka Mladića, a koje su "zaslužile da bez ikakvih kriterijuma nastave školovanje u Srbiji", kao i ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa koji je Vulinu lično zahvalio što se za njih zauzeo i "time stavio prst u oko zemlji koju predstavlja".

Popov je rekao da su Vučić i njegov režim doprinoseći destabilizaciji pojedinih susednih zemalja i terajući inat sa Zapadom preuzeli ulogu Slobodana Miloševića od pre tri decenje, dovodeći polako Srbiju u izolaciju.

"Da ne govorimo da su urušavanjem vladavine prava i institucija, kao i slobode medija u Srbiji i neusklađivanjem spoljne politike sa EU kada je u pitanju agresija na Ukrajinu i uvođenje sankcija Rusiji čini se definitivno zatvorena vrata Evropske unije za Srbiju. Posledice ovakve politike neće trpeti Vučić i njegova ekipa na vlasti, nego običan svet, iliti njegov deo koji je shvatajući u kakvu provaliju srljamo pokrenuo proteste protiv nasilja i režima koji to nasilje sprovodi ili promoviše preko svojih medija", ocenio je Popov.

Isti je slučaj i sa čelnicima Republike Srpske kojima je Amerika nedavno uvela sankcije.

Popov je istakao da u celoj ovoj priči ne čudi ponašanje ni čelnika Srbije, niti Republike Srpske, jer je to "uobičajeni, već viđeni, način bahatosti i prema sopstvenom narodu i prema međunarodnoj zajednici kad god im to okolnosti dozvole", nego Zapada koji je doprinosio stvaranju tih okolnosti.

"I Dodik je došao na vlast kao čovek Zapada, a Vučićeva stabilokratija (ali i nekih drugih lidera na Balkanu) je bio sasvim prihvatljiv način vladanja za Zapad uz devizu - samo neka se ne puca. A kada su usred ukrajinske krize shvatili da je đavo odneo šalu i da se sve češće govori o mogućem ratu i na ovim prostorima, tek onda su shvatili da su stvari otišle predaleko i da treba sankcionisati izazivače nestabilnosti", rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, uobičajeno je, kada je reč o ovim prostorima, da se reaguje kasno ili neadekvatno, a najčešće i jedno i drugo.

"Kao da se ne shvata da kada zapadne diplomate počnu spominjati snage EU Altea, kao faktor mira u BiH, da ako one budu morale da se upotrebe onda je požar već zapaljen i samo je pitanje posledica koje će ostaviti. Neke lekcije se izgleda nikada ne nauče", zaključio je Popov.

{image2}

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

(Beta, 08.03.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »